ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι Κύπριοι

17 Ιανουαρίου 2022, 06:00

images

Αυξημένες είναι οι ψυχικές διαταραχές εν μέσω πανδημίας στην Κύπρο με τις κύριες διαταραχές που παρουσιάζουν οι Κύπριοι έχουν να κάνουν με τη μελαγχολία και την αγχώδη διαταραχή.

Όπως δηλώνει στο YgeiaWatch ο Δρ. Γιώργος Μικελλίδης (Ψυχίατρος), τα περιοριστικά μέτρα και οι επιπτώσεις στην υγεία λόγω του κορωνοϊού φαίνεται να έχουν επηρεάσει τους Κύπριους σε μεγάλο βαθμό.

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μικελλίδης, «η Κύπρος αποτελεί μία μικρογραφία του τι συμβαίνει ανά το παγκόσμιο, επομένως βλέπουμε αυξήσεις των ψυχικών διαταραχών λόγω της πανδημίας».

Σε γενικό πλαίσιο, επισημαίνει, οι ψυχικές διαταραχές που σημειώνονται κατά την περίοδο της πανδημίας παγκοσμίως είναι οι αγχώδης διαταραχές, οι διαταραχές μετα-τραυματικού στρες, λόγω του ότι κάποια άτομα μπορούν να βιώσουν τραυματικά γεγονότα μέσα σε αυτή την διαδικασία. Παρουσιάζονται, εξίσου, εξάρσεις ψυχαναγκαστικής διαταραχής, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν κάποιες φοβίες με μικρόβια ή ιούς.

Οι κύριες ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι Κύπριοι έχουν να κάνουν με τη μελαγχολία και την αγχώδης διαταραχή. Ο κ. Μικελλίδης προσθέτει ότι «ευτυχώς ο κόσμος ζητά βοήθεια από τον προσωπικό γιατρό ούτως ώστε να τους παραπέμψει σε ψυχίατρο για να πάρει τη σωστή φροντίδα και να βελτιωθεί η ψυχική τους κατάσταση».

Επισημαίνει επίσης, ότι «είναι σημαντικό το να είμαστε καλά στην ψυχική μας υγεία από την άποψη ότι επηρεάζει και τη σωματική υγεία και είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε εγκαίρως βοήθεια αν είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε προληπτικά μετρά. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας».

Σύμφωνα με στοιχεία του του OECD Library τα ποσοστά αυτοκτονίας για την Κύπρο ήταν τα χαμηλότερα το 2017 (λιγότερο από 5%), και υπήρχαν λιγότερες από 6 αυτοκτονίες ανά 100.000 του πληθυσμού.

Ωστόσο, το ποσοστό των συμπτωμάτων ψυχολογικής δυσφορίας για το 2018 στην Κύπρο είχε φτάσει σχεδόν το 15% για τις ηλικίες 16 ετών και πάνω.

Στις 9 Οκτωβρίου 2020, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Ενώ είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από τον COVID-19, η πανδημία δεν έχει κουραστεί από εμάς». Στις 16 Οκτωβρίου πρόσθεσε: «Ως κλινική ψυχολόγος, γνωρίζω πολύ καλά και οδυνηρά τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει η πανδημία στην ψυχική υγεία όλων μας. Αν και δεν μπορούμε ακόμη να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι σημαντικές».

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, οι αναπτυξιακές δαπάνες για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανέρχονται στις €2 χιλ. για το 2022 έναντι προϋπολογιζόμενων δαπανών €307 χιλ. το 2021.

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα