ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι «Προκλήσεις στη Νοσηλευτική Διοίκηση» απασχόλησαν εσπερίδα ΠΑΣΥΝΜ

20 Ιουνίου 2023, 14:54

images

Η ανάγκη συνεργασίας για αντιμετώπιση των αλλαγών που αναδύονται στο χώρο της υγείας με απώτερο στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής διοίκησης, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια Εσπερίδας, που διοργάνωσε, υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας με θέμα: «Προκλήσεις στη Νοσηλευτική Διοίκηση», στις 16 Ιουνίου 2023, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής στη Λευκωσία, ο Τομέας Νοσηλευτικής Διοίκησης του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου, κατά την εναρκτήρια τελετή η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη εξήρε το έργο των νοσηλευτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες συνεχούς αναβάθμισης της νοσηλευτικής διοίκησης μέσω της ενίσχυσης του έργου της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόγραμμα εργασιών της εκδήλωσης περιλάμβανε παρουσιάσεις από μια σειρά ομιλητών.

Η Δρ Μαρία Προδρόμου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στο θέμα «Διερεύνηση του επιπέδου ανθεκτικότητας, επαγγελματικής εξουθένωσης και ευεξίας ανάμεσα στους Νοσηλευτές και τρόποι και μέθοδοι παρέμβασής από τη Νοσηλευτική Διοίκηση».

Το θέμα «Ποιότητα στη νοσηλευτική φροντίδα και ηγεσία: από τη θεωρία στην πράξη», ανέπτυξε ο Δρ Αναστάσιος Μερκούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«H Ανάπτυξη των Νοσηλευτών: Επιτυχία και Αποτελεσματικότητα» ήταν ο τίτλος του θέματος που παρουσίασε ο Δρ Ανδρέας Ευσταθιάδης, Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Αυτεπάρκεια, ενδυνάμωση και τάση φυγής των μεσαίων διοικητικών στελεχών Νοσηλευτικής πριν και μετά την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων της Κύπρου: Συγχρονική μελέτη», ήταν το θέμα παρουσίασης από τον Δρ Ιωάννη Λεοντίου, Πρόεδρου του ΠΑΣΥΝΜ.

Για το θέμα «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στις Υπηρεσίες Υγείας», μίλησε ο Λεόντιος Φιλοθέου, (BSc, MSc Total Quality Management, Certified Management Consultant).

Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με τη συμμετοχή φορέων Νοσηλευτικής που περιλάμβανε τον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΝΜ, καθώς και εκπροσώπους από τις συντεχνίες ΠΑΣΥΝΟ και Κλάδου Γενικού Προσωπικού και Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι κατά τη συζήτηση οι φορείς τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας για αντιμετώπιση των αλλαγών που αναδύονται στο χώρο της υγείας με απώτερο στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής διοίκησης, μέσω της σωστής στελέχωση, της συνεχής επιμόρφωσης των μεσαίων και ανώτερων στελεχών και της προσπάθειας διασφάλισης της βέλτιστης νοσηλευτικής φροντίδας.

Σχετικά Άρθρα