ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι μισοί χωρίς εμβόλια κατά COVID-19 στις φτωχότερες χώρες

18 Αυγούστου 2022, 17:43

images

Οι μισοί από τους ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες έχουν λάβει δυο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19, ανακοίνωσε την Πέμπτη η διεθνής συμμαχία για τα εμβόλια, χαιρετίζοντας την πρόοδο στη σμίκρυνση του χάσματος σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς.

Η Gavi, συνεπικεφαλής μαζί με τον ΠΟΥ και άλλους, του σχεδίου παγκόσμιας διανομής εμβολίων, Covax, ανέφερε πως 92 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα που λαμβάνουν εμβόλια από δωρητές έφθασαν στο 50% της κάλυψης κατά μέσο όρο.

Η Gavi σημείωσε πως οι προσπάθειες γα να μειωθεί το χάσμα από τις πλουσιότερες χώρες αποδίδουν τώρα και πως οι χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα έχουν κάνει αξιοσημείωτα άλματα.

Επεσήμανε τη δραματική βελτίωση από τις αρχές του χρόνου, οπότε κατά μέσο όρο μόνο 31% του πληθυσμού στις 92 αυτές χώρες είχε λάβει τα δυο πρώτα εμβόλια.

Τότε, η κάλυψη του εμβολιασμού στα 34 από αυτά τα έθνη ήταν κάτω του 10%, σε σύγκριση με 10 χώρες σήμερα, σημείωσε η Gavi.

Επεσήμανε πως οι Κυβερνήσεις έδωσαν επιτυχώς προτεραιότητες στον εμβολιασμό των επαγγελματικών υγείας, και πως οι περισσότρες από τις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα να παρέουν τώρα προστασία σε πέραν του 80% αυτής της ομάδας μεγάλου ρίσκου.

Ο εκτελών χρέη διευθυντή στο γραφείο της Gavi στην Covax, Ντέρικ Σιμ, χαιρέτισε αυτή τη «ζωτική πρόοδο».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», σημείωσε, προσθέτοντας πως «τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται και οι νέες μεταλλάξεις αποτελούν απειλή για όλους μας».

Σχετικά Άρθρα