ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας

05 Οκτωβρίου 2023, 13:44

images

Τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, καταγράφει το Υπ. Υγείας τονίζοντας τη σημαντικότητά τους για τη βελτίωση του συστήματος.

Όπως αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τα έτη 2024-2026, για την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας του συστήματος υγείας, ειδικότερα στο πλαίσιο και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενόψει και της προγραμματιζόμενης αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Υγείας, θα ετοιμαστεί αναθεωρημένη στρατηγική σε θέματα πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα στον τομέα της υγείας, περιλαμβανομένων και των επιδράσεων που επέρχονται σε αυτόν από άλλους παράγοντες, όπως η πανδημίες ή άλλες πολιτικοοικονομικές αστάθειες.

Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας της χώρας βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και αφορούν:

  • στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, (στη βάση επικαιροποιημένης μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας),
  • στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας,
  • στην ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών, με το σχετικό νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο πλαίσιο της συζήτησης του να προωθείται η επαναδιαβούλευση του,
  • στην ίδρυση Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026.

Βασικός στόχος του Έργου είναι η προετοιμασία, ο έλεγχος και η αξιολόγηση από ομάδα εμπειρογνωμόνων, τουλάχιστον 90 κλινικών πρωτοκόλλων, που να βασίζονται στην ιατρική βάσει τεκμηρίωσης και στις Οδηγίες Κλινικής Πρακτικής (CPG). Μέσω του έργου, επιδιώκεται η βελτίωση της αποδοτικότητας των παρόχων υπηρεσιών υγείας και της ταυτόχρονη διαφύλαξης και αειφορία του συστήματος υγείας.

Εθνική Φαρμακευτική Αρχή

Παράλληλα όπως αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου, μελετάται, η δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που περιλαμβάνονται στην έκθεση της.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός αυτός αναμένεται να αναλάβει και να αναβαθμίσει τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στον τομέα των φαρμάκων και καλλυντικών προϊόντων, καθώς επίσης και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής σχετικών ελέγχων, επιθεωρήσεων και επιτηρήσεων της αγοράς, καθώς επίσης και της παροχής πληροφοριών που θα συμβάλουν στην ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των προϊόντων αυτών από τους πολίτες.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα