ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι βασικές επιδιώξεις κράτους για δικαιώματα παιδιών

30 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Στις βασικές επιδιώξεις του κράτους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, αναφέρεται η επίτροπος προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σε σημείωμά της στη βουλή, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού του γραφείου της στην επιτροπή οικονομικών, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι βασικές επιδιώξεις του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΓΕΠ) για την τριετία 2024-26, είναι μεταξύ άλλων η διαφώτιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα δικαιώματα του παιδιού, η εναρμόνιση της νομοθεσίας με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, η διεξαγωγή μελετών για την κατάσταση των παιδιών την Κύπρο, η διερεύνηση παραπόνων και η δημιουργία αρχείου στατιστικών δεδομένων για το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο.

Παράλληλα, η Επίτροπος, ενημερώνει για τις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως η εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα σε 157 σχολικές μονάδες και τις επισκέψεις της σε σχολεία, όπου δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Όπως σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου, από το 2010 όπου συγκροτήθηκε για πρώτη φορά η ομάδα εφήβων συμβούλων της επιτρόπου, εκπαιδεύτηκαν εντατικά παιδιά και έφηβοι για θέματα που αφορούν τα δικαιώματά τους και ενδυναμώθηκαν ως προς τη διεκδίκηση τους, με αποτέλεσμα, όπως τονίζει, να υπάρχουν σήμερα 500 έφηβοι πρεσβευτές των δικαιωμάτων του παιδιού ανά το Παγκύπριο.

Αναφέρει ακόμη ότι έγιναν εκπαιδεύσεις επαγγελματιών για προώθηση πρακτικών στο χώρο εργασίας (εκπαιδευτικών, δικηγόρων, δικαστών, δημοσιογράφων και άλλων).

Πέραν των 7 χιλ. παραπόνων

Η κ. Μιχαηλίδου, σημειώνει στο σημείωμά της, ότι από την αρχή του θεσμού μέχρι σήμερα, διερευνήθηκαν 7113 παράπονα και έγινε ανάλογος αριθμός στοχευμένων παρεμβάσεων σε αρμόδιες αρχές και καταρτίστηκαν 122 εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες εκθέσεις/θέσεις/ τοποθετήσεις με διαπιστώσεις για καταστάσεις παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και εισηγήσεις για απαιτούμενες αλλαγές σε πρακτικές, διαδικασίες, πολιτικές και νομοθεσίες.

Υποστελεχωμένο το τμήμα

Την ίδια ώρα, η Επίτροπος κάνει λόγο για τον διαρκώς αυξανόμενο όγκο εργασίας και τονίζει ότι οι δράσεις που απαιτούνται για υλοποίηση των αρμοδιοτήτων, είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν με τον περιορισμένο αριθμό λειτουργών που απασχολείται στο ΓΕΠ αφού, όπως εξηγεί, ο θεσμός έχει εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας και ως εκ τούτου, υπάρχουν αυξανόμενες απαιτήσεις.

Βασικό πρόβλημα, διευκρινίζει, παραμένει το γεγονός ότι το ΓΕΠ δεν στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό το οποίο να συνίσταται από άτομα που έχουν συγκεκριμένα προσόντα, σύμφωνα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου.

«Η μέχρι τώρα στελέχωση του ΓΕΠ αποκλειστικά από αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών λειτουργών, υποσκάπτει την ανεξαρτησία του Θεσμού», τονίζει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η μη στελέχωση του ΓΕΠ με μόνιμο προσωπικό, αποκλείει την ενίσχυσή του με επαγγελματίες με συγκεκριμένη εξειδίκευση, αναγκαίο και απαραίτητο για το ΓΕΠ (πχ νομικούς, κοινωνικούς επιστήμονες κλπ).

«Αυτό δημιουργεί την ανάγκη αγοράς υπηρεσιών, η οποία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική ή πρόσφορη και εν πάση περιπτώσει στοιχίζει πολύ περισσότερα από ότι η εργοδότηση μόνιμου προσωπικού», εκτιμά.

Ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για το 2024, ανέρχεται στις €667.707 σε σύγκριση με €535.243 το 2023.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα