ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αριθμοί δικαιώνουν το ΓεΣΥ

18 Οκτωβρίου 2019, 06:55

images

Τέσσερεις μήνες μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του γενικού σχεδίου υγείας οι αριθμοί το δικαιώνουν. Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε όλους τους παροχείς υγείας με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 2413.

Η μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρήθηκε αφορά στους ειδικούς ιατρούς οι οποίοι ανέρχονται στους 1042 με την εγγραφή 170 νέων ειδικών ιατρών στο σύστημα σε διάστημα ενός μήνα (17 Σεπτ-17 Οκτ). Oι ειδικοί ιατροί που υπάγονται στον ΟΚΥπΥ ανέρχονται στους 535.

Μεγάλη ήταν και η αύξηση στους παιδίατρους αφού καταγράφηκε μαζική εγγραφή στο σύστημα με τον αριθμό τους να ανέρχεται στους 157 σήμερα ενώ ακόμη 18 παιδίατροι από τη Λεμεσό ανακοίνωσαν ότι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες ανέρχονται συνολικά στους 420 εκ των οποίων οι 110 υπάγονται στον ΟΚΥπΥ.

Οι καινούριες εγγραφές προσωπικών ιατρών τον τελευταίο μήνα ανήλθαν στις 21.

Αύξηση παρατηρήθηκε και στην εγγραφή φαρμακείων στο ΓεΣΥ, καθώς 15 νέα φαρμακεία έχουν συμβληθεί με το γενικό σχέδιο υγείας τον τελευταίο μήνα.

Όσον αφορά στα εργαστήρια κλινικών εξετάσεων ανέρχονται στα 163 και τον τελευταίο μήνα εγγράφτηκαν στο σύστημα ακόμη δύο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικότητες στους καταλόγους του ΓεΣΥ αυξήθηκαν αφού προστέθηκαν ειδικότητες όπως η γαστρεντερική χειρουργική, η γηριατρική, εξιδανικευμένη εντατική θεραπεία, η εξιδανικευμένη εντατική θεραπεία νεογνών, η ειδικευμένη λοιμωξιολογία, η ιατρική γενετική, η καρδιοχειρουργική η παθολογική ανατομική και η τραυματολογία.

Ωστόσο οι νέες αυτές ειδικότητες μέχρι στιγμής δεν έχουν κανένα ειδικό ιατρό εγγεγραμμένο.

Οι ειδικότητες με τον μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων παροχέων υγείας είναι η στοματογναθoπροσωποχειρουργική και η φυσική ιατρική με ένα μόνο εγγεγραμμένο, η κυτταρολογία με δύο εγγεγραμμένους ενώ ακολουθεί η παιδοκαρδιολογία με τρεις εγγραμμένους.

Οι ειδικότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρών είναι οι καρδιολόγοι με 119, συγκεκριμένα η ειδικότητα αυτή σε διάστημα ενός μήνα έχει εγγράψει 15 νέους στους καταλόγους του ΓεΣΥ.

Η δεύτερη ειδικότητα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ιατρών είναι αυτή της μαιευτικής και γυναικολογίας με 83 και δέκα νέους εγγεγραμμένους σε διάστημα ενός μήνα.

Οι γυναικολόγοι ισοψηφούν με τους ορθοπεδικούς μετά και την εγγραφή 12 νέων στο σύστημα του ΓεΣΥ τον τελευταίο μήνα.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι ακτινοδιαγνώστες με σταθερό αριθμό εγγεγραμμένων και τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει στους 80.

Στους 80 ανέρχονται και οι παθολόγοι οι οποίοι σημείωσαν σημαντική αύξηση αφού 21 νέοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα.

Με δέκα νέους εγγεγραμμένους γενικούς χειρουργούς ο αριθμός του ανήλθε στους 77.

Οι αναισθησιολόγοι ανέρχονται στους 56 και έχουν εγγραφεί δύο νέοι στην ειδικότητα αυτή σε ένα μήνα.

Στο ΟΑΥ ο διάλογος για την δεύτερη φάση του ΓεΣΥ συνεχίζεται σε άτυπο και τεχνικό επίπεδο ενώ αναμένεται ότι εντός δύο εβδομάδων θα δοθούν ενδεικτικές τιμές στα νοσηλευτήρια ώστε να αρχίσει η διαβούλευση με το κάθε ένα ξεχωριστά.

Τριγμούς στον τομέα της υγείας έχουν προκαλέσει οι κόντρες που δημιουργούνται με τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Παρόλα αυτά οι αριθμοί όπως φαίνονται δικαιώνουν το ΓεΣΥ.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα