ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι απόψεις ΠΙΣ για λίστες αναμονής

19 September 2023, 19:38

images

Η θέση του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου επί των όσων συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την αποτελεσματική και επιστημονικά ορθή αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των λιστών και του χρόνου αναμονής των ασθενών για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό του Γενικού Συστήματος Υγείας, θα διαμορφωθεί από το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος και αφού ακουστούν οι απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και των συντεχνιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σύλλογο στην εν λόγω σύσκεψη τόνισε την ανάγκη όπως οι λύσεις που θα αποφασιστούν, στηρίζονται σε σωστές επιστημονικές βάσεις, να είναι λειτουργικές, να λαμβάνουν υπόψιν τις θέσεις των μάχιμων ιατρών και να διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.  Παρέπεμψε ταυτόχρονα σε αποτελεσματικές πρακτικές που ακολούθησαν με επιτυχία άλλα προηγμένα συστήματα υγείας του εξωτερικού.

Ο Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέλυσε διεξοδικά το τι σημαίνει στην κλινική πρακτική «λίστα αναμονής» και «χρόνος αναμονής» τονίζοντας ότι αυτά αφορούν τα μη επείγοντα περιστατικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση του επείγοντος περιστατικού από τη μία, και του μηχανισμού διαχείρισης των λιστών αναμονής από την άλλη, επισημαίνοντας ότι η επείγουσα ιατρική αποτελεί ένα ξεχωριστό μέρος της κλινικής πρακτικής και δεν έχει να κάνει με τις λίστες αναμονής για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η σοβαρότητα ενός περιστατικού και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για σκοπούς προτεραιοποίησης των περιπτώσεων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής.

«Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψιν των αρμοδίων φορέων προτού λάβουν τις οποιεσδήποτε οριστικές αποφάσεις», αναφέρεται. 

Ο Δρ Αγαθαγγέλου επαναβεβαίωσε, τέλος ότι ο ΠΙΣ είναι παρών και έτοιμος να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Ωστόσο η τελική θέση και οι εισηγήσεις του ΠΙΣ προς αυτή την κατεύθυνση, θα διαμορφωθούν συλλογικά από την ηγεσία του Συλλόγου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος.

Σχετικά Άρθρα