ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αλλαγές που συμφώνησαν ΟΑΥ και φαρμακοποιοί - Λιγότερη ταλαιπωρία για χρόνιους ασθενείς

05 Απριλίου 2024, 14:23

images

Στην καλύτερη εξυπηρέτηση συγκεκριμένων χρόνιων ασθενών, θα συμβάλουν οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και φαρμακοποιών.

Συγκεκριμένα, με την ένταξη των νέων διαδικασιών, συγκεκριμένες ομάδες χρόνιων ασθενών που μέχρι στιγμής αναγκάζονταν να μεταβούν στα κρατικά φαρμακεία για να προμηθευτούν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), που κατ΄ εξαίρεση λαμβάνουν μέσω του συστήματος αφού δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα, πλέον θα μπορούν να τα προμηθευτούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Επιπρόσθετα, στον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ θα προστεθεί η ασπιρίνη και η βιταμίνη D, σκευάσματα τα οποία επίσης θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Σοφία Πετρίδου, ανέφερε ότι για την αποζημίωση των δύο αυτών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Όπως εξήγησε, δεν θα είναι για όλους τους δικαιούχους του συστήματος αλλά θα υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για τις οποίες οι γιατροί θα λάβουν ενημέρωση.

«Οι ασθενείς αυτοί, που είναι και αρκετοί, δεν θα αναγκάζονται πλέον να μεταβαίνουν στα κρατικά φαρμακεία», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Πετρίδου, η ασπιρίνη αφορά κυρίως την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ η βιταμίνη D θα καλύψει ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για την οστεοπόρωση, ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με κορτιζόνη και ασθενείς με θαλασσαιμία.

«Για τη βιταμίνη D θα μελετηθούν και άλλες νόσοι για επιπλέον ομάδες ασθενών στο μέλλον. Για το συγκεκριμένο σκεύασμα βγήκαμε ήδη σε διαγωνισμό και μόλις ολοκληρωθεί τα σκευάσματα θα βρίσκονται στα φαρμακεία», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν την βιταμίνη D από τα φαρμακεία, είναι περίπου 20 χιλ.

Σκοπός του ΟΑΥ, σύμφωνα με την κ. Πετρίδου, είναι η επέκταση της διαδικασίας αυτής και με άλλα φάρμακα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα