ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεσπίζουν νόμο για προγεννητικά ανιχνευτικά προγράμματα

12 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Πρόταση νόμου που προνοεί για τα προγεννητικά και νεογνικά ανιχνευτικά προγράμματα, αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή υγείας της Βουλής της επόμενες μέρες, μια πρόταση νόμου από την βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου.

Ο προτεινόμενος νόμος τιτλοφορείται ως ο «περί Προγεννητικών και Νεογνικών Ανιχνευτικών Προγραμμάτων Νόμος του 2022».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης, ο νόμος αφορά στη θεσμοθέτηση της διενέργειας προγραμμάτων προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων για την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, καθώς και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, με το νόμο αυτό θα διασφαλίζεται μέσω των προβλεπόμενων προγραμμάτων η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, τόσο στον προγεννητικό όσο και στο νεογνικό έλεγχο.

Στόχος του ελέγχου είναι η αντιμετώπιση των ασθενειών έγκαιρα.

Η κ. Τσιρίδου σημειώνει πως η προαγωγή του δικαιώματος στην υγεία, η προστασία της δημόσιας υγείας, η πρόληψη ασθενειών και η βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής, αποτελούν ευθύνη του κράτους.

Ακόμη, όπως αναφέρεται τα προγεννητικά ανιχνευτικά προγράμματα και τα νεογνικά για σκοπούς προληπτικής παιδιατρικής, δεν είναι νομοθετικά θεσμοθετημένα.

Σημειώνεται πως από το 1988 μέχρι και σήμερα, για το εν λόγω εγχείρημα λειτουργεί μόνο το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής Αμερίκος Αργυρίου, παρέχοντας αποκλειστικά προγεννητικά ανιχνευτικά προγράμματα, αλλά και νεογνικά ανιχνευτικά προγράμματα.

Επιπλέον, η βουλεύτρια υπογραμμίζει ότι η νομοθετική ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς και η θεσμοθέτηση του συστήματος ελέγχου των προγραμμάτων για διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατικών και μη κρατικών φορέων σε εθνικό επίπεδο.

Με τη ρύθμιση, αναμένεται ακόμη να γίνεται έγκυρη ενημέρωση από ειδικούς στις εγκύους, γονέα ή νόμιμου κηδεμόνα σε περίπτωση παρένθετης μητέρας. 

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα