ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θέμα κουλτούρας η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών  

24 Νοεμβρίου 2022, 15:41

images

Θέμα κουλτούρας αποτελεί η αλόγιστη και υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην Κύπρο, καθώς η  πανδημία φαίνεται να έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή με τους ειδικούς να καλούν για αποτελεσματικά μέτρα μαζί με την Εκστρατεία Ενημέρωσης για την ορθή χρήση αντιβιοτικών.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Παθολογική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) για την εξαγγελία της Εκστρατείας Ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά 2022 που ήταν στις 18 Νοεμβρίου 2022, δόθηκε το μήνυμα «Προστατευτείτε με τα αντιβιοτικά μόνο με τη συμβουλή γιατρού».

Σημειώθηκε ότι η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα κατέχουν την πρωτιά στη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εκστρατεία στηρίζει η φαρμακοβιομηχανία Medochemie και τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριος Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Κατά τη διάσκεψη, τονίστηκαν οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου η αλόγιστη, αχρείαστη και υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών καθώς και η σημαντικότητα της επικοινωνίας πρώτα με τον γιατρό για συνταγογράφηση πριν την αγορά αντιβιοτικού φαρμάκου.

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο διευθυντής πωλήσεων της Medochemie Νίκος Χρηστίδης, ο πρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) Δρ Ανδρέας Ιωάννου, η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπ. Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Θέμα κουλτούρας και άλλοι παράγοντες 

Αναφορικά με τον λόγο που οι Κύπριοι οδηγούνται σε αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, ο κ. Χρηστίσης δήλωσε στο YgeiaWatch ότι σε αυτό συμβάλλει η άγνοια των πολιτών ως προς το τι ρόλο παίζουν τα φάρμακα αυτά. Πρόσθεσε ότι «πολλές φορές ακούμε από κάποιο γείτονα ή συγγενή μία συμβουλή να πάρουμε ένα φάρμακο γιατί θα βοηθήσει».

Σημείωσε ακόμη ότι συμβάλει και ο υπέρμετρος φόβος να μην πάθουμε κάτι σοβαρό, το οποίο πολλές φορές οδηγεί τον κόσμο να πάρει ο ίδιος το φάρμακο.

«Η ένταση της ίδιας μας της ζωής, της καθημερινότητας μας, πολλές φορές μας επιβάλλει να είμαστε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Άρα ακόμα ένας λόγος για να τρέξουμε να πάρουμε τα φάρμακα χωρίς τη συνταγή του γιατρού. Επίσης, η χαμηλή αντοχή στον πόνο, διότι και αυτό είναι γνώρισμα των σημερινών ανθρώπων και η επιπολαιότητα γενικώς. Άρα είναι θέμα κουλτούρας. Πώς ζούμε, πώς καταλήγουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας όταν πάθουμε κάτι», πρόσθεσε.

Η κ. Κωνσταντίνου απαντώντας στο ερώτημα ανέφερε ότι το θέμα των αντιβιοτικών στον άνθρωπο δεν είναι μόνο ένα θέμα που προέρχεται από τον γιατρό ή από την ασθένεια, αλλά είναι θέμα που μπορεί να προκύψει και μέσα από τα ζώα τα οποία καταναλώνουμε σαν τροφή ή ακόμα και μέσα από το ίδιο το περιβάλλον.

«Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας θα αναπτύξει σύντομα μία στρατηγική η οποία θα περιλαμβάνει πυλώνες για την πρόληψη της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών με μία ολιστική προσέγγιση», υπέδειξε.

Όσον αφορά την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία, ο Δρ Ιωάννου δήλωσε στο YgeiaWatch ότι «ο ασθενής όταν βρίσκεται στο φαρμακείο τηλεφωνά και λέει στον γιατρό ότι έχει κρυολόγημα και θέλει αντιβίωση», προσθέτοντας ότι «αυτό όμως έχει διορθωθεί».

«Για αυτό κάνουμε αυτή την εκστρατεία, πρέπει να ενισχυθεί η επαφή με τον προσωπικό γιατρό ή και άλλους συναδέλφους, και τότε θα υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση», είπε.

Επιπλέον, «υπάρχει αυτή η παραπληροφόρηση ότι όσοι είχαν Covid-19 πήραν αντιβίωση», σημειώνοντας ότι «δεν είναι όλες οι λοιμώξεις και οι παθήσεις το ίδιο και δεν αντιδρούν όλοι οι ασθενείς το ίδιο».

«Θεωρώ ότι κάπως έχουν βελτιωθεί τα πράγματα αλλά όπως δείχνουν οι αριθμοί απέχουμε ακόμα», κατέληξε.

Πρέπει να σταματήσουν τα ντελιβεράδικα στην ιατρική 

Ο Δρ Αγαθαγγέλου απαντώντας στα ερωτήματα, σχολίασε ότι η αλόγιστη χρήση είναι σε ιατρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διατροφής εν μέσω αλόγιστης κατανάλωσης των ζωικών τροφών.

Έκανε λόγο για τη σημαντικότητα της σχέσης διατροφής και καρκίνου, διατροφής και καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Ξεκινάς από την κουλτούρα», είπε, προσθέτοντας ότι κουλτούρα σημαίνει η πελατειακή σχέση και η διευκόλυνση.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ασθενείς παρευρισκόμενοι στο φαρμακείο παίρνουν τηλέφωνο τον γιατρό για να τους συνταγογραφήσει αντιβιοτικό, δήλωσε ότι «όλα αυτά τα σενάρια τα οποία είναι καθημερινά, αντιλαμβάνεστε ότι ήδη το πρόβλημα καλλιεργείται και επιδεινώνεται».

Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τηλεφωνική εκτίμηση για οποιαδήποτε λοίμωξη όπως και για κάθε πρόβλημα υγείας. Πρέπει να το κατανοήσουμε. Δεν υπάρχουν ντελιβεράδικα στην ιατρική».

Επεσήμανε ότι πρέπει «να επέλθει μία σοβαρή οδηγία με ποινές τέτοιες έτσι ώστε να καταλάβει και ο ίδιος ο ασθενής ότι για να πάρεις αντιβιοτικό δεν παίρνεις τηλέφωνο ούτε για να το έχεις σε περίπτωση χρήσης και αυτό έχει παρατηρηθεί στην πανδημία».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μέσα στην πανδημία αναδείχθηκαν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως η μη πρόσβαση στον γιατρό που οδήγησε σε αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους, όπως και με τα πρωτόκολλα που αυτά ακολουθούνται για τη χρήση αντιβιοτικών στην πανδημία.

Διευκρίνισε επίσης ότι «καμία ένδειξη δεν καθόρισε ότι με το άκουσμα ενός εργαστηριακού θετικού  περιστατικού πρέπει να πάρεις αντιβίωση».

«Για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να σταματήσουμε να βάλουμε και την ιατρική στα ντελιβεράδικα. Για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής πρέπει να έχει κλινική εικόνα, και για αυτό έχει γνώση ο γιατρός και η επιστήμη», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα