ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θέλουν να σπάσουν κατεστημένα για αυτισμό στην Κύπρο

12 Οκτωβρίου 2022, 15:05

images

Με στόχο να αλλάξει τα κατεστημένα στην Κύπρο όσον αφορά τα άτομα με αυτισμό, η νέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση Voice for Autism στον ένα χρόνο ίδρυσης της έχει πολλά να προσφέρει. Επιθυμεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα για τα αυτιστικά άτομα και να δώσει προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο προκλήσεις κυρίως στα νεαρά άτομα με αυτισμό για μια αξιοπρεπή, καλής ποιότητας ζωή.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Voice for Autism είναι, μεταξύ άλλων, η Έλλεν Γεωργίου Ποντίκη, Πρόεδρος, η Ευγενία Μηνά, γονέας ενός νεαρού ενήλικα με αυτισμό και λογοπαθολόγος, η Άντρη Χριστοδουλίδου, ειδική παιδαγωγός και ειδικός στον αυτισμό, καθώς και οι ειδικοί σε θέματα ΜΚΟ, Fadi Marouf και η Noeleen Advani.

Στον ένα χρόνο ζωής της, η Οργάνωση έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Πρόσφατα παραχώρησε δύο σπίτια στην Λακατάμια για διαβίωση νεαρών ατόμων με αυτισμό.

Η Voice for Autism ιδρύθηκε από μια ομάδα ενδιαφερόμενων γονιών και επαγγελματιών, που ενώθηκαν με στόχο να διασφαλίσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να δώσουν φωνή στους νέους ενήλικες με αυτισμό.

«Είναι η ώρα για τον αυτισμό. Αλλάζουμε το τοπίο που ξέραμε και το κάνουμε καλύτερο για τα παιδιά μας. Πρέπει να υπάρξει ένταξη των παιδιών με αυτισμό στην κοινωνία, να υπάρξει παραγωγικότητα και αυτοεκτίμηση», είπε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Οργάνωσης Έλεν Γεωργίου Ποντίκη.

«Ο γιος μου Λούης είναι 27 χρόνων. Του αρέσει να πηγαίνει έξω, να πηγαίνει σινεμά, να πηγαίνει σε πάρτι, θέλει να ζήσει ανεξάρτητα, αλλά για να τα κάνει όλα αυτά θέλει στήριξη. Κάθε οικογένεια με αυτιστικά παιδιά έχει την ίδια ερώτηση – τι θα γίνει ο γιος ή η κόρη μου όταν πεθάνω; Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση πρακτικά», σημείωσε.

Στόχος της Voice for Autism, είναι η ανεξάρτητη διαβίωση νεαρών ενηλίκων με αυτισμό ώστε να έχουν ανεξάρτητες ζωές.

Τα δύο σπίτια που παραχωρήθηκαν στην Λακατάμια, θα είναι η μόνιμη κατοικία ατόμων με αυτισμό σε συνθήκες ανεξαρτητοποίησης τους, όπου θα τους παρέχονται υποστηρικτικές υπηρεσίες διαβίωσης.

Οι στέγες αυτές θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για μελλοντικές στέγες παρόμοιου τύπου και σε άλλες πόλεις. Το κράτος, θα έχει το ρόλο του αρωγού μέσω αυξημένων χορηγιών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του εγχειρήματος.

«Δημιουργήσαμε αυτά τα δύο σπίτια στην Λακατάμια που είναι κοντά σε σουπερμάρκετ και εστιατόρια. Τα παιδιά με αυτισμό θέλουν να ζήσουν την ανεξαρτησία τους. Αυτό είναι το σπίτι τους, ο χώρος τους. Τα σπίτια είναι με τέσσερα υπνοδωμάτια. Τα σπίτια δεν έχουν κατοικηθεί ακόμη, γιατί περιμένουμε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Το εγχείρημα έγινε κατορθωτό με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε την συνεχή στήριξη από το κράτος», είπε η κ. Ποντίκη.

Η Οργάνωση τονίζει ότι σύμφωνα με συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία, τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να ζουν μια ανεξάρτητη ζωή και να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη στήριξη.

Σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ του Voice for Autism, το σχολείο παρέχει μια κάποια υποστήριξη στα παιδιά με αυτισμό, αλλά όταν έρθει η ώρα να φύγουν από αυτό, η μετέπειτα πορεία γίνεται πιο δύσκολη αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα και στήριξη ώστε τα παιδιά να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν παραγωγικά και ανεξάρτητα την ζωή τους.

Είναι εδώ που η Voice for Autism έρχεται αρωγός για να δώσει χέρι βοηθείας σε αυτά τα παιδιά, να βρουν τον δρόμο τους, παρέχοντας τους, ευκαιρίες και προκλήσεις ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία.

Στατιστικά στοιχεία και μελέτες για τα άτομα με αυτισμό στην Κύπρο, δεν υπάρχουν και αυτό είναι κάτι που τίθεται επί τάπητος από την Οργάνωση στο εγγύς μέλλον.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, ο αριθμός των αυτιστικών ατόμων αυξάνεται συνεχώς, ενώ επιμηκύνεται και το επίπεδο γήρανσης τους.

Στόχος του Voice for Autism, είναι να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης που να συνδυάζονται με ατομικά ενδιαφέροντα και δεξιότητες για την απασχόληση. Μέλημα του, είναι η δημιουργία και υποστήριξη προγραμμάτων υψηλής ποιότητας που αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων με αυτισμό και παρέχουν ευκαιρίες συμμετοχής σε πανεπιστημιουπόλεις, εθελοντικά κέντρα, χώρους εργασίας και άλλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Στα σκαριά εξάλλου, βρίσκεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα άτομα με αυτισμό που θα τεθεί σύντομα ενώπιον της Βουλής για συζήτηση.

Ο Παναγιώτης Σαββίδης, πατέρας δύο αυτιστικών παιδιών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι διαμορφώνεται μια στρατηγική για τα άτομα με αυτισμό σε συνεργασία με το Τμήμα Ευημερίας.

«Η προσπάθεια, είναι να βάλουμε τα θέματα που αφορούν τον αυτισμό σε ένα πλαίσιο για να υπάρχει μια σφαιρική διαχείριση των θεμάτων. Θα βοηθήσει στο να λύνονται τα προβλήματα πιο γρήγορα και σε μόνιμη βάση για όλα τα άτομα με αυτισμό, από την ημέρα που θα γεννηθούν μέχρι την ημέρα που θα πεθάνουν και να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Δεν τους θέλουμε να καταλήγουν σε γηροκομεία, ιδρύματα, τους θέλουμε να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση είτε σε ένα σπίτι στην κοινότητα ή στο σχολείο τους», σημείωσε.

Για την Voice for Autism ιδιαίτερο ρόλο, διαδραματίζει η κοινωνία, η οποία πρέπει να αγκαλιάσει στοργικά αυτά τα άτομα, να τα προστατεύσει και να τα εντάξει στους κόλπους της.

Εναπόκειται σε όλους εμάς λοιπόν, να δούμε αυτά τα άτομα ανάμεσα μας, να εργάζονται, να δραστηριοποιούνται, να ζουν μια φυσιολογική ζωή, με την δική μας βοήθεια και στήριξη που πρέπει να προσφέρουμε απλόχερα, ώστε να υπάρχει το δικό τους χαμόγελο.

Σχετικά Άρθρα