ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΕΚ: Με προσοχή η ενημέρωση κοινού για ευαίσθητα θέματα

03 Νοεμβρίου 2022, 20:11

images

Η ενημέρωση του κοινού για ευαίσθητα θέματα όπως ο καρκίνος θα πρέπει να γίνεται με προσοχή εκφράζοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου (ΟΕΚ) .

Με αφορμή πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με τα ακολουθούμενα πρωτόκολλα μαστογραφικού και υπερηχογραφικού ελέγχου στον υγιή γυναικείο πληθυσμό η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει ότι η ορθότητα των ακολουθούμενων πρωτοκόλλων δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση αφού αυτά συνάδουν με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, τις οποίες υιοθετούν τόσο η ΟΕΚ όσο και η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου.

Σημειώνει ότι ο πληθυσμιακός έλεγχος αφορά γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών.

Αναφέρει, επίσης, ότι για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου όπως αυτές με γονιδιακή επιβάρυνση, με πολύ ψηλού κινδύνου οικογενειακό ιστορικό καθώς και με ιστορικό ακτινοθεραπείας στον θώρακα λόγω κακοήθειας ακολουθούνται ειδικές οδηγίες για έγκαιρη ανίχνευση.

Προσθέτει ότι η διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου από την ηλικία των 20 ετών δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Επισημαίνεται, αναφέρει η ΟΕΚ,  η μεγάλη σημασία της αυτοεξέτασης των μαστών και της αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση εντοπισμού οζιδίου, χωρίς αυτό να σημαίνει οπωσδήποτε ότι πρόκειται για κακοήθεια.

H Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου τονίζει ότι η ενημέρωση του κοινού για ευαίσθητα θέματα όπως ο καρκίνος θα πρέπει να γίνεται με προσοχή εκφράζοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις.

Σχετικά Άρθρα