ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Ζητά συνεργασία φυσιοθεραπευτών για μέτρα κάλυψης αναγκών ασθενών

31 Μαΐου 2023, 11:38

images

Τη συνεργασία των φυσιοθεραπευτών ζητά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για τη λήψη μέτρων μέσω των οποίων θα ομαλοποιηθεί η ροή προς τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας που αποζημιώνει ο ΟΑΥ μέσω του ΓεΣΥ και θα ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ), Ειρήνη Ζαννέττου, ανέφερε ότι ο υπολογισμός που έκανε ο ΟΑΥ αναφορικά με τις ανάγκες του πληθυσμού για τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας δεν είναι ρεαλιστικές με αποτέλεσμα κάθε μήνα να μειώνεται η τιμή μονάδας των φυσιοθεραπευτών.

Όπως είπε, η τιμή αρχικά ήταν στα €20 και ακολούθως σιγά-σιγά έπεφτε στα €18, €17 κ.ο.κ.

Σημείωσε ότι οι ανάγκες του πληθυσμού σήμερα με τις ανάγκες του πληθυσμού το 2020 δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και αυτό που ζητούν από τον ΟΑΥ είναι να υπολογίσουν σωστά τις ανάγκες του πληθυσμού και μετά να καθοριστεί ο προϋπολογισμός.

«Δημιουργήθηκε και το μητρώο νευρολογικών ασθενών, οπότε μπήκε και άλλος όγκος μέσα στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε, συνεπώς, ο ΟΑΥ για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου, που συνεχώς αυξάνονται, ρίχνει την τιμή της μονάδας.

Η κ. Ζαννέττου υπέδειξε ότι «δεν γίνεται ο πληθυσμός κάθε μήνα να πληρώνει σαν δικαιούχος αυτό που πρέπει και μετά ο ΟΑΥ να μην αναγνωρίζει τις ανάγκες του κόσμου και ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες του κόσμου είναι να μειώνεται η μονάδα. Έχουμε συναδέλφους που για εκείνους η μείωση του εισοδήματος τους είναι το ενοίκιο τους, το ρεύμα τους. Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από το να πληρωνόμαστε όπως έχουμε συμφωνήσει στις υπηρεσίες που παρέχουμε», σημείωσε.

«Χθες μιλήσαμε με την υπουργό, μας άκουσε και περιμένουμε τις εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας πως «η ουσία είναι ότι ο ΟΑΥ πρέπει να αναγνωρίσει τις ανάγκες του κόσμου για φυσιοθεραπεία και να τις πληρώσει όπως έχει συμφωνηθεί και να μην πληρώνουν οι φυσιοθεραπευτές από την τσέπη τους για τις θεραπείες του κόσμου».

«Εμείς είμαστε δεσμευμένοι και εγώ σαν πρόεδρος από τη γενική μας συνέλευση για κινητοποιήσεις μέχρι την επίλυση του θέματος. Δεν πήραμε αυτή την απόφαση εύκολα, απλά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο διαλόγου με τον ΟΑΥ. Περιμένουμε να παρέμβει η υπουργός για να επιλυθεί το θέμα και να μην ταλαιπωρείται κανένας», συμπλήρωσε.

 Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις της μετά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Παιδοχειρουργικού Θαλάμου του Μακάρειο Νοσοκομείου, ανέφερε χθες ότι η ίδια έχει ακούσει τους φυσιοθεραπευτές και κατανοεί πλήρως τα αιτήματα τους, τα οποία μετέφερε προφορικώς και γραπτώς στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και θα μεσολαβήσει για επίλυση των διαφορών.

Υπενθυμίζεται ότι σε τετράωρη στάση εργασίας, θα κατέλθει ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί ως τη μια το μεσημέρι.

Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός αλλά πέφτει η μονάδα λόγω παραπεμπτικών

Η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι ο ΟΑΥ πέρσι αναγνώρισε τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, με ένα συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων για κάποιες διαγνώσεις τις οποίες κάλυπτε.

«Θεωρούσαμε ότι αυτό δεν ήταν ορθό για κάποιες χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι νευρολογικοί ασθενείς ή για άτομα που έπρεπε να κάνουν μυοσκελετικά χειρουργεία και μετά απαιτείτο ένας αυξημένος αριθμός φυσιοθεραπειών», είπε.

Ως εκ τούτου, «στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας επαναξιολογούμε τις υπηρεσίες και προσθέσαμε στοχευμένα υπηρεσίες για κάποιες ομάδες ασθενών. Για τον λόγο αυτό και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να προσθέσουμε κάποια χρήματα στον προϋπολογισμό της φυσιοθεραπείας, εισηγηθήκαμε στον ΠΣΦ από πέρσι την αύξηση του προϋπολογισμού κατά €3,3 εκατ. και προσθέσαμε και ένα μικρό ποσό φέτος», εξήγησε.

«Η έννοια ότι δεν αναγνωρίζονται οι ανάγκες και δεν γίνονται οποιεσδήποτε τροποποιήσεις δεν είναι απόλυτα ορθό», σημείωσε, καθώς οι ανάγκες επαναξιολογούνται τακτικά, οι υπηρεσίες οι οποίες διατίθενται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και η σχετική με αυτές αποζημίωση είναι κάτι το οποίο γίνεται συνεχώς και για όλα τα επαγγέλματα υγείας που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Η κ. Κυριάκου πρόσθεσεμ ότι οποιαδήποτε δαπάνη προκύψει ως αποτέλεσμα αυτών των νέων προσθηκών του οργανισμού, αυτές οι μονάδες/υπηρεσίες θα καλύπτονται πλήρως από τον ΟΑΥ με την προσθήκη πρόσθετου προϋπολογισμού.

«Άρα έχουμε δεσμευτεί για αυτά τα περιστατικά τα οποία ξεχωρίζουμε από το σύνολο των υπόλοιπων υπηρεσιών φυσιοθεραπείας, γιατί είναι ανάγκες πραγματικές, θα τις αποζημιώνουμε πλήρως χωρίς αυτό να έχει επίδραση στην μονάδα», είπε.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, ο ΟΑΥ χρειάζεται τη βοήθεια του ΠΣΦ για να αναγνωρίσουν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει μία ανεκτίμητη αύξηση των αναγκών σε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας από το Νοέμβριο του 2022 και μετά.

Όπως ανέφερε, «αναγνωρίζουμε ότι τα περιστατικά τα οποία αναζητούν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας ίσως να μην εμπίπτουν σε αυτές που καλύπτει το ΓεΣΥ, προκύπτει και από τους δικαιούχους και από τους γιατρούς οι οποίοι παραπέμπουν χωρίς να χρειάζεται ή χωρίς να αποζημιώνεται η συγκεκριμένη υπηρεσία από το ΓεΣΥ, αλλά και από τους ίδιους τους φυσιοθεραπευτές σε κάποιο βαθμό.

Η κ. Ζαννέττου, από την πλευρά της αναφέρει ότι οι φυσιοθεραπευτές δεν ελέγχουν τις παραπομπές. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «δεν παραπέμπουμε εμείς τον κόσμο για φυσιοθεραπεία, δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε να εκτελέσουμε παραπεμπτικά που έρχονται σε εμάς».

Η κ. Κυριάκου, από την άλλη, αναφέρει ότι εδώ και καιρό ζητούν από τον ΠΣΦ να συζητήσουν ούτως ώστε να καταγραφούν μέτρα τα οποία εάν εφαρμοστούν θα μπορέσει να ομαλοποιηθεί η ροή προς τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας αναφορικά με τις καταστάσεις τις οποίες ο ΟΑΥ έχει αποφασίσει ότι θα αποζημιώνει και να σταθεροποιηθεί η ανάγκη για την παροχή των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας.

«Οι λύσεις δεν είναι εύκολες, έχουμε ήδη ξεκινήσει και εφαρμόσει κάποια πράγματα τα οποία σίγουρα θέλουν τον χρόνο τους να δείξουν κατά πόσο είναι αποτελεσματικά ή όχι», είπε η κ. Κυριάκου.

Δήλωσε ότι ο διάλογος με τον ΠΣΦ μέχρι τώρα εξαντλείτο όσον αφορά το κομμάτι του προϋπολογισμού και όχι τόσο το κομμάτι της εφαρμογής μέτρων, όπου θα πρέπει να εστιάσουν για να διασφαλίσουν ότι με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό παρέχονται οι υπηρεσίες οι οποίες αφορούν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα