ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

OAY: Stop στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων ίδιας ομάδας

25 Ιουλίου 2023, 18:01

images

Νέος κανόνας στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ, τέθηκε σε εφαρμογή από τις 14 Ιουλίου σύμφωνα με τον οποίο δεν θα είναι δυνατή η συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων που ανήκουν στην ίδια φαρμακευτική ομάδα για τα οποία υπάρχει υφιστάμενη συνταγή σε ισχύ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), στις πιο πάνω περιπτώσεις θα εμφανίζεται η ένδειξη: «R616: An active prescription for the Beneficiary with a Drug in the same group already exists (Drug name)».

Σημειώνεται ότι έχει ληφθεί πρόνοια ώστε η συνταγογράφηση φαρμάκου που ανήκει στην ίδια ομάδα με φάρμακο για το οποίο υπάρχει ήδη συνταγή σε ισχύ, να επιτρέπεται στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων συνταγών εάν κατά την έκδοση νέας συνταγής εκκρεμεί μόνο η εκτέλεση της τελευταίας επανάληψης για τη συνταγή σε ισχύ (πχ αν έχουν εκτελεστεί 5 από τις 6 συνταγές εξάμηνης επαναληπτικής συνταγής αλλά εκκρεμεί μόνο η εκτέλεση της 6ης επανάληψης).

Διαδικασία ελέγχου/ακύρωσης συνταγής

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, όταν κατά την έκδοση συνταγής εμφανίζεται η ένδειξη R616 οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να ελέγχουν το αρχείο του δικαιούχου στην ενότητα φάρμακα και είτε να μην προβαίνουν σε έκδοση νέας συνταγής σε περίπτωση που υπάρχει υφιστάμενη συνταγή σε ισχύ ή  να ακυρώνουν τη παλιά συνταγή (εάν την έκδωσαν οι ίδιοι) και έπειτα να εκδίδουν νέα.

Σε περίπτωση που η υφιστάμενη συνταγή στο σύστημα έχει εκδοθεί από άλλο ιατρό και πρέπει να ακυρωθεί, να επικοινωνούν με τον ιατρό που την έχει εκδώσει για ενημέρωση και ακύρωση της συνταγής.

Στην περίπτωση που πρέπει να γίνει ακύρωση συνταγής η οποία περιλαμβάνει και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης μόνο ενός προϊόντος και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακυρωθούν όλα τα προϊόντα και να εκδοθεί νέα συνταγή.

Σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό του ΟΑΥ, Σοφία Πετρίδου, ο νέος κανόνας τέθηκε σε εφαρμογή, τόσο λόγω κατάχρησης, όσο και για ασφάλεια των δικαιούχων.

Σχετικά Άρθρα