ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Πολλά τα παράπονα για ιατρικές αμέλειες

28 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Τα περισσότερα παράπονα που λαμβάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αφορούν κυρίως ιατρικές αμέλειες και συμπεριφορές γιατρών, για τις οποίες όμως ο οργανισμός δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει, παρά μόνο τα δικαστήρια και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Η διευθύντρια του Τμήματος Παραπόνων και Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης του ΟΑΥ, Μαρία Κυθραιώτου, σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch ανέφερε ότι ο οργανισμός λαμβάνει αρκετά παράπονα, πολλά εκ των οποίων αφορούν ιατρικές αμέλειες.

Για τα παράπονα αυτά, «εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να τις ελέγχουμε, είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων», είπε, καθώς επίσης λαμβάνονται και πολλά παράπονα τα οποία έχουν σχέση με συμπεριφορές γιατρών, για τα οποία έχει αρμοδιότητα να ελέγξει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφορικά με τη δεοντολογία του ιατρικού επαγγέλματος.

Εντούτοις, τα παράπονα που έχει ως αρμοδιότητα να αναλαμβάνει ο ΟΑΥ αφορούν χρεώσεις που δεν έπρεπε να γίνουν, καταχρήσεις, ενδεχόμενες απάτες.

Όσον αφορά τη διαδικασία διαχείρισης παραπόνων, εξήγησε ότι αρχικά τα διαχειρίζεται το Κέντρο Εξυπηρέτησης στο τηλέφωνο 17000. Τα παράπονα που δεν μπορεί να επιλύσει σε πρώτο επίπεδο το Τμήμα Παραπόνων, αποστέλλονται στους λειτουργούς του οργανισμού.

Ως εκ τούτου, «εμείς ξεχωρίζουμε εκείνα τα παράπονα που έχουν να κάνουν με τη κατάχρηση, με πράξεις οι οποίες είναι αντίθετες με τις δικές μας νομοθετικές προϋποθέσεις», πρόσθεσε η κ. Κυθραιώτου.

ΟΣΑΚ: 44 παράπονα ασθενών τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία παραπόνων που δέχθηκε το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), για το μήνα Ιανουάριο 2023 σημειώθηκαν συνολικά 44 παράπονα.

Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2022 τα παράπονα σχεδόν διπλασιάστηκαν (25) και τα περισσότερα αφορούσαν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), τα δημόσια νοσηλευτήρια, τους προσωπικούς γιατρούς και την πρόσβαση σε φάρμακα.

Εντούτοις, από το Νοέμβριο του 2022 που ήταν 65 συνολικά, καταγράφηκε μείωση.

Τα περισσότερα παράπονα υπέβαλαν ασθενείς ηλικίας 71 ετών και άνω (22) και 51-70 ετών (14). Η ηλικιακή ομάδα 31-50 ετών υπέβαλε έξι παράπονα και 18-30 ετών δύο παράπονα.

Ακόμη, τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν τον ΟΑΥ (16) και τα δημόσια νοσηλευτήρια (14).

Ειδικότερα, οι κατηγορίες των παραπόνων αφορούσαν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (12), τη συμπεριφορά/εξυπηρέτηση ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού, φαρμακοποιού (11) και την πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες (10).

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα