ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Αναστολή 37 συμβάσεων, στην αστυνομία 9 υποθέσεις

12 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Σε αναστολή 37 συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας εντός του ΓεΣΥ, προχώρησε μέχρι σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων που διεξάγει για πάταξη του φαινομένου κατάχρησης του Συστήματος, ενώ 9 υποθέσεις καταγγέλθηκαν στην αστυνομία για ποινική διερεύνηση.

Σύμφωνα με πηγές του YgeiaWatch, στο πλαίσιο των ελέγχων, o Οργανισμός έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε αναστολή συμβάσεων λόγω παράβασης των συμβατικών και/ή νομικών υποχρεώσεων τους, λόγω ανάκλησης των αδειών λειτουργίας από αρμόδιους φορείς ενώ αριθμός ανακλήσεων αφορά υπό εξέλιξη έρευνα εναντίον παροχέων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΟΑΥ προχώρησε σε τερματισμό της σύμβασης ενός προσωπικού ιατρού, έξι ειδικών ιατρών, ενός φαρμακοποιού, ενός κλινικού εργαστηρίου, ενός κλινικού ψυχολόγου και ενός οδοντίατρου, για λόγους που αφορούν παράβαση των συμβατικών και/ή νομικών υποχρεώσεων τους.

Σε ό,τι αφορά τερματισμούς συμβάσεων με τον ΟΑΥ, για λόγους ανάκλησης των αδειών λειτουργίας από αρμόδιους φορείς (Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων, Έφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες), αυτοί αφορούν ένα φαρμακοποιό, δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια και δεκατέσσερα κλινικά εργαστήρια.

Αναφορικά με τις αναστολές των συμβάσεων όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα, αφορούν έναν προσωπικό ιατρό, πέντε ειδικούς ιατρούς, δύο νοσηλευτές και ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Στους λόγους αναστολής ή τερματισμού της σύμβασης , περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες διενεργούνται πράξεις που συνιστούν απάτη ή ενέχουν το στοιχείο του δόλου ή της έλλειψης ηθικής και οδηγούν σε εκμετάλλευση του ΓεΣΥ ή περιπτώσεις κατά τις οποίες ο παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας αρνείται ή παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του που προβλέπονται στο νόμο ή στη σύμβαση.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο των ελέγχων, ο Οργανισμός κατήγγειλε στην αστυνομία εννέα παροχείς, των οποίων η σύμβαση είτε τερματίστηκε είτε αναστάλθηκε και εκκρεμεί διερεύνηση από τον Οργανισμό, για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Σημειώνεται ότι, για τον ένα εκ των εννέα παροχέων που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία, η ποινική διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προχώρησε σε ποινική δίωξη.

Πρόστιμα €200 χιλ.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα σε περίπου ενενήντα παροχείς, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε πέραν των €200 χιλ.

Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλει ο ΟΑΥ κυμαίνονται από €100 μέχρι €30 χιλ.

Τέλος, σημειώνεται ότι, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε εξήντα συστάσεις σε παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα