ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Αλλάζει διαδικασία για παραλαβή φαρμάκου από οφθαλμιάτρους

25 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Το ενδεχόμενο να αλλάξει η διαδικασία για την παραλαβή του φαρμάκου bevacizumab από τους οφθαλμιάτρους, μελετά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Σύμφωνα με σχετική απάντηση που δόθηκε στη βουλή από τον υπουργό υγείας, Μιχάλη Δαμιανού μετά από ερώτηση του βουλευτή Πάφου, Βαλεντίνου Φακοντή, οι διαδικασίες αυτές είχαν δημιουργηθεί με γνώμονα την έγκαιρη ετοιμασία τους για τις ανάγκες των ασθενών και τη διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας που αφορά στην ασφάλεια του σκευάσματος. Παρ’ όλα αυτά, υποστηρίζεται, ο ΟΑΥ μελετά τρόπους βελτίωσης της νέας διαδικασίας.

Όπως υπέδειξε ο κ. Φακοντής, η παραλαβή του φαρμάκου μόνο από το νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, δημιουργεί πολλές δυσκολίες στους γιατρούς που εδρεύουν εκτός επαρχίας Λευκωσίας, εξαιτίας της απόστασης, του χρόνου και των καυσίμων που απαιτούνται για μεταφορά στην πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η προμήθεια του φαρμάκου γινόταν από επαρχιακά φαρμακεία.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η παραλαβή των συρίγγων σε συγκεκριμένες μέρες που έχουν καθοριστεί ανά εβδομάδα για κάθε επαρχία, θέτει πολλούς περιορισμούς και δυσχεραίνει την προσβασιμότητα των ασθενών για έγκαιρη θεραπεία ενώ η διαδικασία πληρωμής στο ταμείο του νοσοκομείου, απαιτεί χρόνο και αναμονή.

Σκέφτονται να βάλουν εταιρεία να μεταφέρει το φάρμακο

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο Υπουργός Υγείας, μελετάται από τον ΟΑΥ το ενδεχόμενο όπως εταιρεία, που εξειδικεύεται στη μεταφορά βιολογικών υλικών και φαρμάκων, να παραλαμβάνει τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις από το νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και να αναλαμβάνει όλα τα σχετικά διαδικαστικά (της διαδικασίας πληρωμής συμπεριλαμβανομένης) και να τις διανέμει στους συμβεβλημένους οφθαλμιάτρους σε όλες τις πόλεις.

Αναφορικά με την παραλαβή των συρίγγων σε συγκεκριμένες μέρες, τονίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόνοια έχει τεθεί από μέρους του ΟΚΥπΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σωστός προγραμματισμός και καταμερισμός των εργασιών της Μονάδας Παρεντερικής Διατροφής, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν έγκαιρα όλοι οι οφθαλμίατροι.

Επισημαίνεται ότι η διάρκεια ζωής του προϊόντος ανέρχεται στη μία εβδομάδα, οπότε έκαστος οφθαλμίατρος μπορεί να προπαραγγέλλει τις ενέσεις που θα χρειαστεί και να τις αποθηκεύει στο ιατρείο του.

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΥ έχει προβεί σε ενημέρωση της Οφθαλμολογικής Εταιρείας, αλλά και των συμβεβλημένων οφθαλμιάτρων σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για βελτίωση της διαδικασίας και την πρόθεσή του να εξακολουθεί να παρέχει το φάρμακο bevacizumab για ενδοϋαλοειδική χορήγηση και με την παλιά διαδικασία (προμήθεια φιαλιδίων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία του ΟΚΥπΥ σε όλες τις πόλεις), μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη για βελτίωση της νέας διαδικασίας.

Λύσεις για ηλεκτρονική πληρωμή

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προώθησης της ηλεκτρονικής πληρωμής, ο υπουργός, ενημερώνει ότι ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται σε επαφή με διάφορες εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών σχετικά με την εξεύρεση λύσεων, oι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον ΟΚΥπΥ, με στόχο την αποφυγή της καθυστέρησης στο ταμείο του νοσοκομείου.

«Λόγω των πολλαπλών, διαφορετικών και πεπαλαιωμένων συστημάτων του ΟΚΥπΥ, μια τέτοια λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί με την Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ) σε όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα