ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα σταυρώσει κονδύλια για τεστ κορωνοϊού η Βουλή

29 Μαρτίου 2022, 06:51

images

Έτοιμη να σταυρώσει όλα τα κονδύλια που δαπανούνται για τη διενέργεια όλων των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, μοριακά (PCR) και ταχείας ανίχνευσης (rapid test) είναι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Κατά τη χθεσινή εξέταση της αποδέσμευσης δύο διαφορετικών κονδυλίων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της, συνολικού ύψους €5.938.812, η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να μην αποδεσμεύσει άλλα ποσά για τεστ.

Είχε προηγηθεί απάντηση της λειτουργού του υπουργείου Υγείας σε σχετικό ερώτημα της κ. Ερωτοκρίτου, όπου επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε διενέργεια τεστ, αλλά και σε χρονική διάρκεια που διεξάγονται τεστ.

Απαντώντας επίσης σε άλλη ερώτηση της προέδρου της Επιτροπής, η λειτουργός του υπουργείου Υγείας είπε ότι υπολογίζεται ότι στα δύο χρόνια της πανδημίας δαπανήθηκαν περίπου €45 εκατ. για τη διενέργεια τεστ και την αγορά αναλωσίμων.

Η απάντηση της λειτουργού προκάλεσε την αντίδραση της κ. Ερωτοκρίτου, η οποία τόνισε ότι το αίτημα που έχουν ενώπιον τους αφορά στα €6 εκατ. περίπου για περίοδο δύο μηνών, η οποία και ζήτησε την άμεση ενημέρωση της Επιτροπής για το συνολικό κονδύλι που κατέβαλε το κράτος για τη διενέργεια όλων των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε αίτημα για την αποδέσμευση ποσού ύψους €4.121.406, για την αγορά υπηρεσιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.

Συγκεκριμένα ποσό ύψους €2.304.000 θα διατεθεί για την αγορά υπηρεσιών από κινητές μονάδες δειγματοληψίας ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(test to stay, 56 κινητές μονάδες 1.4 εκ τεστ 720/ανά μήνα, με εκτιμώμενη αξία ανά δειγματοληψία €1,60), για τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο 2022.

Επίσης ποσό ύψους €1.817.406 θα διατεθεί για την αγορά υπηρεσιών για τη διεξαγωγή μοριακών εξετάσεων σε αφιχθέντες στα αεροδρόμια Λάρνακας(€15/δείγµα) και Πάφου(€19/δείγμα).

Το ποσό αφορά την πληρωμή μέρους του συμβολαίου που υπογράφηκε με τον ανάδοχο για την περίοδο Σεπτεμβρίου του 2021- Ιανουαρίου του 2022, συνολικού ύψους €4.525.000. Σημειώνεται ότι το κράτος έχει δικαίωμα ανανέωσης του συμβολαίου για ακόμα 6 μήνες.

Μισό εκατ. για τηλεξυπηρέτηση

Επίσης, ποσό ύψους €571.200 που αφορά αγορά υπηρεσιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, περιλαμβάνεται στις πιστώσεις τις οποίες ζήτησε το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Το ποσό προορίζεται για τη λειτουργία του Κέντρου Τηλεξυπηρέτησης του κοινού για παροχή πληροφόρησης σχετικά µε γενική ενημέρωση για θέματα που αφορούν το COVID-19, τους εμβολιασμούς, αλλά και υποστήριξη για συμπλήρωση των στοιχείων στην πλατφόρμα των εμβολιασμών και πληροφορίες για το Cyprus flight pass.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του υφυπουργείου, η συμπερίληψη των επιπρόσθετων αυτών υπηρεσιών κρίθηκε σκόπιμη να ενταχθεί σε ένα έργο για να υπάρχει συνοχή και να αποφευχθούν αλληλοεπικαλύψεις. Σημειώνεται ότι δεν περιλήφθηκε σχετική πρόνοια στον Προϋπολογισμό.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα