ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα επιλέγουν τα νοσηλευτήρια για πλαστικές επεμβάσεις

05 Δεκεμβρίου 2022, 12:42

images

Τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν τα δημόσια νοσηλευτήρια για πλαστικές επεμβάσεις, κάτι το οποίο δεν γινόταν μέχρι τώρα, αποσκοπεί πρόταση του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε πρόταση που αφορά τη ρύθμιση τελών που καταβάλλονται στον ΟΚΥπΥ για τη διενέργεια αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες θα παρέχονται από τον ΟΚΥπΥ και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη σε επιστολή της προς την πρόεδρο της Βουλής αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση αυτή, η οποία αφορά τους «περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Είσπραξη τελών για παρεχόμενες υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ) Κανονισμούς του 2022».

Αφού η πρόταση εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Υγείας εξουσιοδοτήθηκε να την καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Συγκεκριμένα, τα τέλη που καταβάλλονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για τη διενέργεια αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων οι οποίες δεν καλύπτονται από το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι τα ακόλουθα: 

(1) αυξητική μαστών - €3,500

(2) μαστοπηξία - €4,000

(3) μαστοπηξία με ενθέματα - €5,000

(4) κοιλιοπλαστική - €3,000 

(5) μηροπλαστική - €4,500 

(6) βραχιονοπλαστική - €3,000 

(7) ρινοπλαστική - €3,500 

(8) ρινοπλαστική με διάφραγμα - €4,500

(9) βλεφαροπλαστική - €1,500

(10) face lift - €4,000

(11) neck lift - €2,500

(12) face and neck - €5,500

(13) λιποαναρόφηση πόδια - €1,500-€2,000

Όπως αναφέρει, έχει υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Υγείας από τον ΟΚΥπΥ για προώθηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, κατόπιν έγκρισης που δόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ σε συνεδρία του στις 19/7/2022.

Ακόμη, έχει γίνει έρευνα αγοράς για το τι χρεώνεται στον ιδιωτικό τομέα για αυτές τις επεμβάσεις των πλαστικών χειρουργών.

Επίσης, οι τιμές οι οποίες θα παρέχονται στους πολίτες κατά τη διεκπεραίωση των εν λόγω επεμβάσεων στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, θα είναι ανταγωνιστικές.

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής έχει την υποχρέωση να εκπαιδεύει τους ειδικευόμενους ιατρούς και σε θέματα «αισθητικών» χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς η μη τήρηση της εν λόγω προϋπόθεσης ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση τόσο της Κλινικής, όσο και του ρόλου της στην εκπαίδευση.

Εντούτοις, δεν προκύπτει αντίκτυπος στην απασχόληση και στη δομή και λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα