ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων αποσύρθηκε από Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων

16 Ιανουαρίου 2024, 10:46

images

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου (ΣΨΚ) αποσύρει τους εκπροσώπους του από το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων (ΣΕΨ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς σημαντικών θεμάτων που διέπουν το επάγγελμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Από τον διορισμό του παρόντος ΣΕΨ και κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του, ο Σύνδεσμος, σημειώνει, «έχει επανειλημμένως κοινοποιήσει στο Υπουργείο Υγείας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του σε σχέση με τη λειτουργία του, όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το επάγγελμα».

Αφού αναφέρει ότι αναγνωρίζει τον σημαντικότατο ρόλο που έχει να επιτελέσει το ΣΕΨ στα πλαίσια των καθηκόντων του, όπως αυτά ορίζονται από τη νομοθεσία, δηλώνει την ετοιμότητα του να επανέλθει ως Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου στο ΣΕΨ, «όταν το Συμβούλιο αποφασίσει να λειτουργήσει στα πλαίσια του ισχύοντος νόμου».

Προσθέτει ότι σε αυτή την απόφαση οδήγησαν η συνεχιζόμενη μη επίλυση των προβλημάτων, η διόγκωση τους, αλλά και το ότι στο παρόν στάδιο δεν διαφαίνεται να υπάρχει περιθώριο γόνιμου διαλόγου και πλαισίου εποικοδομητικής παρουσίας του στο ΣΕΨ.

Ο Σύνδεσμος συνοψίζει τους λόγους που οδήγησαν στην απόσυρση του από το ΣΕΨ, την παράτυπη, όπως αναφέρει, απόφαση του ΣΕΨ να ανακοινώσει τη θέσπιση αποκλειστικών καθηκόντων των ειδικοτήτων χωρίς να ακολουθήσει οποιαδήποτε διαδικασία που προνοείται από το νόμο και χωρίς τη διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, την «παράτυπη απόφαση» του ΣΕΨ να θέσει νέα κριτήρια που αφορούν την εκπόνηση εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης, τα οποία δεν δύναται να θεσπιστούν από το ΣΕΨ στη βάση του υφιστάμενου νόμου.

Ο ΣΨΚ αναφέρει τέλος ότι αναγνωρίζει και επισημαίνει την ανάγκη διαβούλευσης και επικοινωνίας μεταξύ του ΣΕΨ, του ΔΙΠΑΕ και των Πανεπιστημίων ώστε να συζητηθούν οι ανησυχίες που δύναται να υπάρχουν αναφορικά με ζητήματα της εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης και προβλήματα που αυτά μπορεί να δημιουργούν. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με τον θεσμικά ορθό τρόπο, καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα