ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω Covid-19

05 Μαΐου 2023, 17:01

images

Η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» για την υγεία, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει αναστατώσει την παγκόσμια οικονομία και έχει ρημάξει τις κοινότητες, μεταδίδει το Reuters.

«Χθες, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης συνεδρίασε για 15η φορά και μου συνέστησε να κηρύξω το τέλος της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Έχω αποδεχτεί αυτή την εισήγηση. Επομένως, κυρήσσω το τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης υγείας για την Covid-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ δήλωσε αρχικά ότι η Covid αντιπροσώπευε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για περισσότερα από τρία χρόνια από τις 30 Ιανουαρίου 2020. Το καθεστώς αυτό βοηθά στην εστίαση της διεθνούς προσοχής σε μια απειλή για την υγεία, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε εμβόλια και θεραπείες. Η άρση του είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος σε αυτούς τους τομείς, αλλά η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, είπε ο ΠΟΥ, ακόμα και αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ποσοστό θνησιμότητας έχει επιβραδυνθεί από το ανώτατο όριο άνω των 100.000 ατόμων την εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε λίγο περισσότερο από 3.500 την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Ο ΠΟΥ δεν κηρύσσει την αρχή ή το τέλος των πανδημιών, αν και άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο για την Covid-19 τον Μάρτιο του 2020. Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η πανδημία τελείωσε. Όπως πολλές άλλες χώρες, οι μεγαλύτερες στον κόσμο, η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να άρει την εγχώρια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Covid, που σημαίνει ότι θα σταματήσει να πληρώνει για αγαθά όπως τα εμβόλια.



Σχετικά Άρθρα