ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΠΟΥ καλεί για ταχεία ανταπόκριση για κρούσματα ιλαράς

22 Φεβρουαρίου 2024, 17:33

images

Τα επικαιροποιημένα δεδομένα από το 2023 για τα περιστατικά ιλαράς στην Ευρώπη οδηγούν στην ανάγκη για μια ταχεία και συντονισμένη απάντηση, αναφέρει ο ΠΟΥ σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι πέρσι περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι σε 41 από τα 53 κράτη μέλη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ μολύνθηκαν από ιλαρά, με αποτέλεσμα χιλιάδες να χρειάζονται νοσηλεία ενώ καταγράφηκαν και 10 θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Το υψηλό ποσοστό (σχεδόν το ήμισυ) των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών αντικατοπτρίζει για άλλη μια φορά τον τεράστιο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ρουτίνας εμβολιασμού για ιλαρά και άλλες ασθένειες.

Σύμφωνα με τον Δρα Χανς Κλούγκε, περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης,  υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύριο παιδιά έχασαν το εμβόλιο κατά της ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022.

Ο ΠΟΥ επιτάχυνε τις ενέργειές του σε Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρουμανία και Τατζικιστάν, με αποτέλεσμα να εμβολιαστούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια παιδιά όλων των ηλικιών το 2023, και αυτό φαίνεται ότι βοήθησε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει για εμβολιαστική κάλυψη άνω του 95% του πληθυσμού, εξασφάλιση υψηλής ποιότητας επιτήρησης για την ταχεία ανίχνευση και απομόνωση τυχόν πιθανών κρουσμάτων και εξασφάλιση ταχείας αντίδρασης.

Η ιλαρά είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, που μεταδίδεται όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός παραμένει ενεργός και μεταδοτικός στον αέρα ή σε μολυσμένες επιφάνειες για έως και δύο ώρες.

Κάθε μη άνοσο άτομο μπορεί να μολυνθεί. Ένα εμφανές εξάνθημα είναι το πιο ορατό σύμπτωμα, ενώ οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν τύφλωση, εγκεφαλίτιδα, σοβαρή διάρροια και σχετική αφυδάτωση, μολύνσεις αυτιών και πνευμονία.

Τα μη εμβολιασμένα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της ιλαράς. Η μόλυνση από ιλαρά αποδυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να το κάνει να «ξεχάσει» πώς να προστατεύεται από άλλες κοινές λοιμώξεις, αφήνοντας, ιδιαίτερα τα παιδιά, εξαιρετικά ευάλωτα.

Σχετικά Άρθρα