ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΠΑΣ χαιρετίζει την έγκριση του φαρμάκου Reblozyl

12 Νοεμβρίου 2019, 17:37

images

Ο παγκύπριος αντιαναιμικός σύνδεσμος (ΠΑΣ), χαιρετίζει την έγκριση του φαρμάκου Reblozyl από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της β-Θαλασσαιμίας και καλεί την πολιτεία να προετοιμαστεί για την αξιοποίησή του προς όφελος των θαλασσαιμικών και του συστήματος υγείας της Κύπρου.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣ, αποτελεί ορόσημο η έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων της πρώτης φαρμακευτικής θεραπείας για τη θαλασσαιμία.  

Όπως αναφέρεται, ο ΠΑΣ χαιρετίζει την έγκριση του φαρμάκου Reblozyl από τον FDA των Ηνωμένων Πολιτειών και την παράλληλη εξέταση του φακέλου του συγκεκριμένου φαρμάκου από τον ΕΜΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Το φάρμακο Reblozyl, γνωστό κατά την περίοδο των κλινικών του δοκιμών ως Luspatercept, έχει αποδειχτεί ότι παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στις μεταγγίσεις των ατόμων με β-θαλασσαιμία σε ένα ποσοστό πέραν του 33% το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 50%.

Για τα άτομα με θαλασσαιμία, η ανακάλυψη του συγκεκριμένου σκευάσματος αποτελεί μια επανάσταση σε ό,τι αφορά στην θεραπεία αλλά και την ποιότητα ζωής τους.

Η τεράστια μείωση των αναγκών σε μεταγγίσεις με τη συνεπακόλουθη μείωση του σιδήρου που προσλαμβάνεται και των αναγκαίων θεραπειών έχει αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις. Αυτές εκτείνονται από την ελάττωση του αριθμού των μεταγγίσεων, της ανάγκης σε αίμα, σε φάρμακα αποσιδήρωσης αλλά πρώτα και κύρια στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών και την ποιότητα ζωής των ατόμων με θαλασσαιμία.

Ο ΠΑΣ, καλεί την πολιτεία όπως προβεί στον ανάλογο προγραμματισμό, έτσι ώστε υπουργείο και οργανισμός ασφάλισης υγείας να εντάξουν το συντομότερο μετά από την έγκρισή της από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, τη νέα αυτή θεραπεία στο γενικό σχέδιο υγείας η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με θαλασσαιμία αλλά και στο γενικότερο σύστημα υγείας.

 


Σχετικά Άρθρα