ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο Φεβρουάριος αναμένεται κατά 1 με 2°C θερμότερος του κανονικού

10 Φεβρουαρίου 2023, 16:08

images

Γενικά θερμότερος του κανονικού (κατά περίπου 1 με 2°C), αναμένεται και πάλι ότι θα είναι o Φεβρουάριος, παρόλο που κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν θερμοκρασίες αισθητά χαμηλότερες των κανονικών σε όλους τους σταθμούς, σύμφωνα με το αγρομετεωρολογικό δελτίο που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με το αγρομετεωρολογικό δελτίο Φεβρουαρίου του Τμήματος το οποίο εκδίδεται με βάση το σχετικό πρότυπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο Φεβρουάριος κλιματικά δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον παρελθόντα Ιανουάριο τόσο από πλευράς της αθροιστικής βροχής όσο και της θερμοκρασίας.

Αναφέρεται ότι τον Φεβρουάριο το αναμενόμενο ύψος βροχής αναμένεται να κυμανθεί κάτω του κανονικού, παρόλο του ότι καταγράφηκε σημαντικό αθροιστικό ύψος βροχής κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Παρόμοια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, τόσο θερμοκρασιακά όσο και ύψους αθροιστικής βροχής, παρουσιάζει σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και μεγάλου μέρους της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και της Μέσης Ανατολής.

Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Ιανουαρίου, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, «φαίνεται ότι ο Ιανουάριος ήταν αρκετά θερμότερος του κανονικού».

Προσθέτει πως τόσο οι μέσες μέγιστες όσο και οι περισσότερες μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν αρκετά πιο πάνω από τις κανονικές, τόσο στα παράλια όσο και στο εσωτερικό.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρει ότι καταγράφηκαν ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες όπως στον Πρόδρομο με ψηλότερη ημερήσια μέγιστη 13.3°C (με την κανονική να είναι 6.3°C) και στην Πόλη Χρυσοχούς με ψηλότερη ημερήσια μέγιστη 24.5°C (με την κανονική να είναι 16.3°C).

Αναφέρει επίσης ότι παρατηρήθηκαν και ακραίες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως στην Πόλη Χρυσοχούς με ελάχιστη θερμοκρασία 13.7°C (με την κανονική να είναι 2.4°C) και στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με ελάχιστη θερμοκρασία 16.4°C (με την κανονική να είναι 7.5°C).

Τέλος, σύμφωνα με το αγρομετεωρολογικό δελτίο, γενικά, ο Ιανουάριος κρίνεται ότι ήταν βροχερός μήνας, αφού η μέση αθροιστική βροχή έφτασε τα 95.5 χιλιοστά ή ποσοστό 115% της κανονικής του μήνα (συνυπολογιζόμενης για όλη τη γεωγραφική έκταση της Κύπρου) ενώ για τις ελεύθερες περιοχές έφτασε τα 82.5 χιλιοστά ή ποσοστό 81% της κανονικής.



Σχετικά Άρθρα