ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νωρίτερα φεύγουν οι γυναίκες από το γονικό τους σπίτι

02 September 2022, 06:00

images

Σε μικρότερη ηλικία, φαίνεται να εγκαταλείπουν το γονικό τους σπίτι οι νέες γυναίκες σε σύγκριση με τους νέους άντρες στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, για το 2021 η μέση ηλικία των γυναικών στην Κύπρο που εγκατέλειψαν το γονικό τους σπίτι ήταν στα 26.5 έτη, ενώ η μέση ηλικία των ανδρών ήταν στα 28.0 έτη.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, συνολικά η μέση ηλικία ανδρών και γυναικών που καταγράφηκε για το 2021 ήταν στα 27.2 έτη, μεγαλύτερη από τη μέση ηλικία στο σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανήλθε στα 26.5 έτη.

Μετά τα 30 φεύγουν οι νέοι στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Πορτογαλία κατέγραψε το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας των νέων που εγκαταλείπουν τη γονική τους κατοικία, η οποία είναι στα 33,6 έτη.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες μέσες ηλικίες, οι οποίες είναι όλες 30 ετών και άνω, βρίσκεται η Κροατία (33,3 έτη), η Σλοβακία (30,9 έτη), η Ελλάδα (30,7 έτη) και η Βουλγαρία (30,3 έτη).

Αντίθετα, τη μικρότερη μέση ηλικία κατέγραψαν η Σουηδία (19,0 έτη), η Φινλανδία (21,2 έτη), η Δανία (21,3 έτη) και η Εσθονία (22,7 έτη).

Σημειώνεται ότι, στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι έφυγαν από το γονικό τους σπίτι κατά μέσο όρο στις αρχές έως τα μέσα της ηλικίας των 20 ετών, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες, η μέση ηλικία ήταν στα τέλη των 20 ετών ή στις αρχές των 30 ετών.

Αργούν να φύγουν από το γονικό σπίτι οι άντρες στην ΕΕ

Όσον αφορά τη συσχέτιση μεταξύ των δύο φύλων, ανδρών και γυναικών, φαίνεται ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ παρατηρήθηκε ότι οι άντρες εγκαταλείπουν αργότερα τη γονική τους κατοικία, σε σύγκριση με τις γυναίκες στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, οι άνδρες εγκατέλειψαν το γονικό νοικοκυριό σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,5 έτη το 2021.

Μάλιστα, σε 11 χώρες της ΕΕ οι άνδρες εγκατέλειψαν το γονικό τους σπίτι, κατά μέσο όρο, μετά την ηλικία των 30 ετών. Οι χώρες αυτές είναι η Κροατία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Εντούτοις, για τις γυναίκες αυτό ισχύει μόνο σε δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Κροατία.

Επιπλέον, μεταξύ των δύο φύλων, καταγράφηκε σημαντικό χάσμα όσον αφορά το μέσο όρο ηλικίας που εγκαταλείπουν τη γονική τους κατοικία.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο χάσμα βρέθηκε στη Ρουμανία, όπου οι νέοι άντρες έφυγαν στα 30,3 έτη και οι γυναίκες στα 25,6 έτη (4,7 χρόνια διαφορά μεταξύ των φύλων), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία με τους άνδρες να απομακρύνονται στα 32,0 έτη και τις γυναίκες στα 28,5 έτη (χάσμα 3,5 ετών).

Αντίθετα, η Σουηδία, η Δανία και η Ιρλανδία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών που εγκατέλειπαν το γονικό τους σπίτι: 0,4, 0,5 και 0,9 έτη, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία ανέδειξαν ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονο σε χώρες όπου οι νέοι έφυγαν από το γονικό τους σπίτι αργότερα, ενώ ήταν λιγότερο εμφανές σε χώρες όπου έφυγαν νωρίτερα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα