ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσηλευτήρια: Πολλά τα ερωτήματα για τη συλλογική σύμβαση

15 Νοεμβρίου 2023, 17:24

images

Πολλά είναι τα ερωτήματα που τέθηκαν σήμερα ενώπιον του ΟΚΥπΥ από τις συντεχνίες αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση στα κρατικά νοσηλευτήρια, στο πλαίσιο της κοινής συνάντησης που είχαν με την Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, έγινε η παρουσίαση της πρότασης από τον ΟΚΥπΥ για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να κάνει τη συλλογική σύμβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκαν όμως πολλά ερωτήματα στο τραπέζι τα οποία θα αποσταλούν από τις συντεχνίες και θα απαντηθούν γραπτώς την επόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχουν κάποια θέματα από αυτά που μας είπαν τα οποία αντικρούονται και τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα. Το βασικό είναι να αναλυθεί από μια επιτροπή για το κατά πόσο λύνουν το οικονομικό σκέλος της πρότασης», ανέφερε στο YgeiaWatch, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου.

«Μας έδωσαν κάποια ενδεικτικά στοιχεία αλλά καθόλου παραδείγματα μέσα από τα οποία πιστεύουμε θα δημιουργηθεί πρόβλημα», τόνισε.

Επίσης, σύμφωνα με τις συντεχνίες, θα πρέπει να καθοριστεί για ακόμη μια φορά η φιλοσοφία του Οργανισμού. Αν είναι δηλαδή Οργανισμός Δημοσίου δικαίου,  όπως προνοεί η νομοθεσία ή εάν σκέφτονται να κάνουν κάτι άλλο.

Όπως τονίζουν, συνέδεσαν τη μισθολογική αύξηση με τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. «Δηλαδή με άλλα λόγια με τους χειρισμούς που θα κάνει το ΔΣ του Οργανισμού αλλά και με τις αναπτύξεις που θα κάνει ο Οργανισμός».

«Κάτι το οποίο δεν πρέπει να συνδέεται γιατί ούτε ο νόμος το προνοεί αυτό και κανένας Ημικρατικός Οργανισμός δεν βασίζει τις αυξήσεις των υπαλλήλων σε αυτό το σκεπτικό. Αυτό είναι και κάποιο από τα ερωτήματα που θα απαντηθεί γραπτώς. Τους είπαμε ότι αυτό πρέπει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία», σημείωσαν.

Επίσης, αναφέρουν, «μας παρουσίασαν κάτι το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο, δηλαδή δεν υπήρχε κάτι προς συζήτηση. Δεν υπήρχε η ευελιξία να το συζητήσουμε για να υπάρξει διαφοροποίηση».

Ίδιοι οι πυλώνες της πρότασης

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της πρότασης είναι οι ίδιοι.

«Σωρεία ερωτημάτων και αποριών. Κάποια ερωτήματα είναι θέμα βασικών αρχών. Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΚΥπΥ σίγουρα δεν εξαρτώνται από τον εργαζόμενο. Επίσης διασυνδέουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων με τη γενική μισθοδοσία της αντίστοιχης επαγγελματικής ομάδας στη κοινωνία», πρόσθεσε

Ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Κυβερνητικών ΟΕΚΔΥ – ΣΕK, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε από την πλευρά του ότι «όταν λάβουμε τις απαντήσεις, θα συναντηθεί η τεχνική επιτροπή που είχε κοστολογήσει και την υποβολή των αιτημάτων την προηγούμενη φορά να δούμε κάποια τεχνικά θέματα και να συναντηθούμε ξανά για να συζητήσουμε και να δούμε που θα καταλήξουμε».

«Εμείς θέσαμε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε κλίμακες μισθοδοσίας για να υπάρχει ανέλιξη. Ο οργανισμός ήρθε και μας είπε ότι, ναι θα υπάρχει ανέλιξη αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και μας έδωσαν μια πρόταση την οποία χώρισαν σε δύο κομμάτια μέχρι το 2025 να λειτουργήσουμε με ένα τρόπο και το 2026 και μετά με άλλο τρόπο», πρόσθεσε.

«Προσπάθεια μας είναι να φτάσουμε κάπου και να αποφύγουμε τη σύγκρουση . Τώρα το πόσο κοντά θα έρθουμε, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Εάν ο Οργανισμός μας δείξει ότι δεν έχει ειλικρινείς προθέσεις, τότε ίσως να οδηγηθούμε σε σύγκρουση, κάτι που δεν θέλουμε. Σκοπός είναι να φτάσουμε σε συμφωνία η οποία δεν εκτρέπει τον Οργανισμό από την οικονομική βιωσιμότητα αλλά δεν μπορεί να είναι όμηρο το προσωπικό μπροστά στις αστοχίες που μπορεί να έχει η διεύθυνση, κάτι το οποίο θίξαμε και είπαμε ότι δεν είναι αποδεκτό», τόνισε.

Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης του προσωπικού, είπαμε ότι συζητούμε ένα μέρος της αύξησης να είναι με το σύστημα αξιολόγησης που θα συμφωνηθεί αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ανέλιξη και δομές , ώστε να μπορεί κάποιος να έχει μια καριέρα στον Οργανισμό και εφόσον είναι ικανός και προσφέρει τα μέγιστα, να μπορεί και να ανταμείβεται και να μπορεί να ανελίσσεται», υπογράμμισε.

Όπως λέχθηκε στο YgeiaWatch, στη συνάντηση δεν παρευρέθηκε κάποιος από το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, αλλά εκπροσωπήθηκε από το γενικό διευθυντή, τον οικονομικό διευθυντή και υπηρεσιακούς.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα