ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσηλευτήρια: Νέο σύστημα αμοιβής από αύριο

31 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Το νέο σύστημα αμοιβής των νοσηλευτηρίων όπου ένα μέρος της θα βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια εισάγει από αύριο 1η Σεπτεμβρίου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μετά από μακρές διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ).

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου ο ΠΑΣΙΝ επίστρεψε πίσω στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας την αναθεωρημένη οικονομική πρόταση που του δόθηκε για τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση των ποιοτικών κριτηρίων αλλά και τον τρόπο που υπολογίζεται ο αριθμός των μονάδων για κάθε νοσηλευτήριο, ευνοούνται τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ εις βάρος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Συγκεκριμένα το βασικό αίτημα του ΠΑΣΙΝ ήταν να αφαιρεθεί η πρόνοια για παραχώρηση 10% της αποζημίωσης των νοσοκομείων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (OΚΥΠΥ).

Χθες, ο ΠΑΣΙΝ κάλεσε τα μέλη του να προβούν σε ανανέωση των συμβάσεών τους με τον ΟΑΥ, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών και η αναστάτωση του Γενικού Συστήματος Υγείας .

«Παρά την μη επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος πιστεύουμε ότι η τελική πρόταση του ΟΑΥ είναι βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική πρόταση, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε μετά από επίπονες και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Ο ΠΑΣΙΝ διαβεβαιώνει ότι ως συλλογικός φορέας εκπροσώπησης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, θα αξιολογεί συνεχώς τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των προνοιών της νέας σύμβασης και θα υποβάλει εισηγήσεις για βελτίωση τους εντός του 2024.

ΟΑΥ: Θα υπογράψουν όλοι

Μιλώντας στο YgeiaWatch o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι ο Οργανισμός έκανε την πρώτη προσπάθεια και έδωσε την πρόταση στα νοσηλευτήρια την οποία απέρριψαν και στην συνέχεια δόθηκαν και άλλες προτάσεις μέχρι να δοθεί η τελική.

«Πολλοί λίγοι έμειναν να υπογράψουν και μέχρι το τέλος της ημέρας πιστεύουμε ότι θα υπογράψουν όλοι, δίνοντας τους πάντα τη διαβεβαίωση ότι οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν, θα τα δούμε σε λίγους μήνες και θα τα διορθώσουμε. Δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους σε όλα τα θέματα. Προσπαθήσαμε να μην ευνοήσουμε αλλά ούτε και να αδικήσουμε κάποιο νοσηλευτήριο», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαήλ, τα νοσηλευτήρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν, θα μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους. «Η κατηγοριοποίηση γίνεται ανάλογα με το μέγεθος τους αλλά και με τα εξιδεικευμένα περιστατικά που μπορούν να διαχειριστούν, αν διαθέτουν για παράδειγμα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, τα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των νοσηλευτηρίων είναι αρκετά. Ένα κριτήριο είναι πόσα παθολογικά περιστατικά αντιμετωπίζουν, ενώ άλλο κριτήριο είναι η ηλικία των ασθενών που φιλοξενούνται στα νοσηλευτήρια κριτήριο που όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός θα δώσει ώθηση στην προστασία των πιο ηλικιωμένων ασθενών όπου φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Επιπρόσθετα, στα κριτήρια περιλαμβάνεται η διαπίστευση των νοσηλευτηρίων, η ποιότητα έκδοσης των εξιτηρίων δηλαδή πόσο εμπεριστατωμένα είναι και έχουν οδηγίες για τη μετέπειτα θεραπεία του ασθενή, καθώς και η ικανοποίηση των ασθενών όπου μέσω ερωτηματολογίου αξιολογούν την ενδονοσομειακή φροντίδα που έλαβαν από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Η εισαγωγή αυτού του νέου μοντέλου που ξεκινά σίγουρα δεν θα είναι μόνιμη, θα παρακολουθήσουμε την πορεία του και τους δείκτες που έχουμε βάλει για τα ποιοτικά κριτήρια και εκεί που υπάρχουν, είτε προβλήματα, είτε στρεβλώσεις θα προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις πάντα μετά από διαβούλευση με τα διάφορα νοσηλευτήρια».

Αποδέχθηκαν πρόταση για να μην προκληθεί ανησυχία

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Σύνδεσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Δρ. Μάριος Καραισκάκης, ανέφερε ότι η πρόταση έγινε αποδεκτή για να μην προκληθεί ανησυχία και προβληματισμός στην κοινωνία αλλά και στη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε διαβούλευση με τον ΟΑΥ μέχρι το τέλος του χρόνου και όλο το 2024 για να βρούμε που είναι οι τρύπες και τα προβλήματα με το νέο σύστημα αποζημίωσης» τόνισε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα