ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσηλευτές: Φωνές για στελέχωση, επιστολή στη Βουλή

02 Απριλίου 2024, 06:00

images

Επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας απέστειλε ο κλάδος γενικού νοσηλευτικού προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, ενημερώνοντας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια ως προς την ελλιπή, όπως υποστηρίζουν, στελέχωση από νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο κλάδος ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τονίζοντας μάλιστα πως αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με τη ΠΑΣΥΔΥ, ο ΟΚΥΠΥ δεν έχει τηρήσει τις πρόνοιες της συμφωνίας για πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού νοσηλευτών, με σκοπό να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις που προέκυψαν από αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις και μετακινήσεις.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή που απεστάλη στη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις ο κλάδος γενικού νοσηλευτικού προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, κατέληξε με τη διοίκηση και τη Δδεύθυνση του ΟΚΥπΥ σε συμφωνία ως προς τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό για όλα τα τμήματα των νοσοκομείων.

Η συμφωνία προέβλεπε όπως σταδιακά και με χρονοδιάγραμμα ενός περίπου έτους, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, περιλαμβανομένων όλων των αφυπηρετήσεων, παραιτήσεων και μετακινήσεων στο Υπουργείο Υγείας.

Εντός του 2023, όπως αναφέρει η επιστολή, ο ΟΚΥπΥ προσέλαβε γύρω στους 55 νέους νοσηλευτικούς λειτουργούς, αριθμός όμως που δεν κάλυψε τις αφυπηρετήσεις και παραιτήσεις του 2023, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να υπηρετούν λιγότεροι νοσηλευτές σε σχέση με την αρχή του έτους.

«Στη βάση της πιο πάνω συμφωνίας και δεδομένων, αναμέναμε, όπως μας είχαν διαβεβαιώσει, να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το 2024 τέτοιος αριθμός θέσεων που θα κάλυπτε όλα τα κενά που προαναφέραμε (Αφυπηρετήσεις, Παραιτήσεις, Μετακινήσεις) και μέρος των κενών που προκύπτουν για κάλυψη των επιπλέον αναγκών σύμφωνα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2023», αναφέρουν.

Στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2024 έχουν συμπεριληφθεί και εγκριθεί 30 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, αριθμός που όπως υποστηρίζει η ΠΑΣΥΔΥ, είναι πολύ μικρότερος από τις προβλεπόμενες και συμφωνημένες ανάγκες.

Χρειάζονται 150 νέοι νοσηλευτές

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος του κλάδου Πρόδρομος Αργυρίδης τόνισε ότι σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες των νοσοκομείων, χρειάζονται πέραν των 150 επιπρόσθετων νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με τον απαραίτητο αριθμό σε νοσηλευτικό προσωπικό, αναπόφευκτα επηρεάζει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρεται στους ασθενείς.

Το σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργικότητας που προκύπτει στα δημόσια νοσηλευτήρια, προστίθεται στην επιστολή αναμένεται να επιδεινωθεί εν’ όψη της καλοκαιρινής περιόδου όπου με τα σημερινά δεδομένα το προσωπικό δεν θα μπορέσει να λάβει άδεια αναπαύσεως που δικαιούται.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα