ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νομπελίστες μίλησαν στο 10ο Διεθνές Πολυθεματικό Επιστημονικό Βιοϊατρικό Συνέδριο στη Λευκωσία

04 Νοεμβρίου 2022, 19:07

images

Με διαλέξεις μεταξύ άλλων από δύο Νομπελίστες Ιατρικής και Χημείας συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι απογευματινές εργασίες του τριήμερου 10ου Διεθνούς Πολυθεματικού Επιστημονικού Βιοϊατρικού Συνεδρίου, που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Λευκωσία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Νομπελίστας Δρ. Gregg Leonard Semenza (Nobel Ιατρικής 2019), παιδίατρος και καθηγητής γενετικής στο Johns Hopkins School of Medicine, μίλησε στην ενότητα "Γενετική και Μοριακή Ιατρική: Νέα Σύνορα για την Υγεία της Ανθρωπότητας". Ο κ. Semenza ανέπτυξε θέμα για τους παράγοντες που προκαλούν υποξία στη φυσιολογία και την ιατρική.

Ο Καθηγητής έλαβε το Νόμπελ για την ανακάλυψη του τρόπου που τα κύτταρα του σώματος αισθάνονται και αντιδρούν σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο επίσης Νομπελίστας Δρ. Sir Gregory Winter (Nobel Χημείας 2018), Medical Research Council (MRC) Laboratory Μοριακής Βιολογίας στο Cambridge μίλησε στην ενότητα "Ανοσία, Αντισώματα: Μια επανάσταση που οδήγησε στη σύγχρονη θεραπευτική". Ο κ. Winter ανέπτυξε θέμα για τα αντισώματα και μιμήσεις αντισωμάτων ως θεραπευτικά φάρμακα.

Ο Καθηγητής είναι περισσότερο γνωστός για τη μηχανική εξανθρωπισμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων και την ευρεία χρήση τους στην ιατρική θεραπεία, ιδιαίτερα για τη θεραπεία του καρκίνου και διαταραχές του ανοσοποιητικού.

Κατά τις απογευματινές εργασίες του συνεδρίου την Παρασκευή παρουσιάστηκαν από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες  από διάφορες χώρες του κόσμου οι εξελίξεις σε διάφορους ιατρικούς τομείς όπως στην ρομποτική χειρουργική, την ανοσία, τα αντισώματα, τον καρκίνο, τον εμβολιασμό και την γενετική.

Το τριήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την αναγόρευση των βραβευμένων με Νόμπελ ιατρών Sir Martin Evans (Nobel Ιατρικής 2007), Καθηγητής στο Cardiff University, και Sir Gregory Winter (Nobel Χημείας 2018), Medical Research Council (MRC) Laboratory Μοριακής Βιολογίας στο Cambridge, σε Επίτιμους Διδάκτορες της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο 10ο Διεθνές Βιο-Ιατρικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Ιατρική Σχολή: Μέσον Επιστήμης και Πολιτισμού» συμμετέχουν 75 ομιλητές διεθνούς εμβέλειας από παγκοσμίου φήμης ιδρύματα του εξωτερικού, όπως Πολωνία, Ελλάδα, Αφρική, Τουρκία, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Παλαιστίνη.

Το  διεθνές συνέδριο παρουσιάζει εξελίξεις στην ιατρική που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον COVID-19, εξελίξεις στη νευρολογία, τη γενετική, την καρδιολογία, τον καρκίνο, τη γενετική και την μοριακή ιατρική, τον διαβήτη κ.λπ.

Το τριήμερο συνέδριο ολοκληρώνεται το Σάββατο. Μεταξύ των πολλών αξιόλογων βασικών ομιλητών θα είναι και ο διακεκριμένος Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, Καθηγητής Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με θέμα «Πρόβλεψη και πρόληψη της προεκλαμψίας». Είναι ένας από τους πρωτοπόρους της εμβρυϊκής ιατρικής, με σημαντική συμβολή στην προγεννητική διάγνωση και σε κάθε σημαντική μαιευτική διαταραχή. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής (FMF), στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου το Σάββατο το Κυπριακό Ινστιτούτο Καρδιολογίας, Έρευνας και Μελέτης Μυοκαρδιοπαθειών και λοιπών Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων (ΚΙΚΕΜΜ) διοργανώνει εργαστήρι ενημέρωσης για τον Προ-Αθλητικό Ιατρικό & Καρδιολογικό Έλεγχο για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους και αθλητές, προσφορά του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Θα γίνουν επίσης εργαστήρια καρδιακής αναζωογόνησης από το ΚΥΣΑΝ και καθαρισμό αεραγωγών από την Αναισθησιολογική Εταιρεία, καθώς και ενημερωτικά σεμινάρια για ιδιόκτητες για φοιτητές.

Το συνέδριο παρουσιάζεται τα τρία τελευταία χρόνια στο παγκοσμίου φήμης επιστημονικό περιοδικό του εκδοτικού οίκου Nature “Cell Death & Disease”.

Οι παρευρισκόμενοι θα λάβουν πιστοποίηση με 18 βαθμούς Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης  από τον Ιατρικό Σύλλογο Κύπρου, καθώς και με 18 βαθμούς Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης από τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Κυπριακής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, και πλήθος άλλων συνδέσμων, εταιρειών και συλλόγων.

Σχετικά Άρθρα