ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νομοσχέδιο για μη διακοπή επιδόματος αναπηρίας για δικαιούχους επικαρπίας

30 Μαΐου 2023, 17:16

images

Νομοσχέδιο για επίλυση του προβλήματος που προκύπτει όταν άτομα με αναπηρία κατέχουν σπίτι με επικαρπία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να προχωρεί στην αποκοπή του επιδόματος αναπηρίας, αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, ύστερα από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης. Σε δηλώσεις του, ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε την πρόταση νόμου που κατέθεσε για να επιλυθεί το πρόβλημα της διακοπής του επιδόματος αναπηρίας, όταν ο ανάπηρος δεχτεί από τον πατέρα ή την μητέρα του ή άλλο συγγενή οικία με επικαρπία.

Πρόσθεσε ότι ύστερα από την τρίτη φορά που συζητήθηκε το θέμα, η Υπηρεσία Επιδομάτων του Υφυπουργείου Πρόνοιας συμφωνεί, με κάποιες διαφοροποιήσεις που έφερε, ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Με τη λύση αυτή, όπως είπε ο κ. Τρυφωνίδης, ο ανάπηρος όταν δέχεται την πρώτη κατοικία από συγγενικό του πρόσωπο με επικαρπία δεν θα διακόπτεται το επίδομα αναπηρίας.

Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική αυτή την εξέλιξη, αφού όπως είπε, εδώ και έναν χρόνο υπάρχουν ανάπηροι που τους διακόπηκε το επίδομα αναπηρίας, γιατί είτε δέχτηκαν σπίτι με επικαρπία οι ίδιοι είτε τα ανήλια παιδιά τους.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και της Υπηρεσίας Επιδομάτων και του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας, αυτή η διαφοροποίηση να έρθει με σχετικό νομοσχέδιο από το Υφυπουργείο με ταχύτατους ρυθμούς. Είπε επίσης ότι η Νομική Υπηρεσία έχει υποσχεθεί ότι θα το επεξεργαστεί άμεσα για να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και να οδεύσει προς ψήφιση.Σχετικά Άρθρα