ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

NIPD Genetics: Γιατί κάποιοι δεν νοσούν με κορωνοϊό

01 Αυγούστου 2021, 06:00

images

Στους παράγοντες που συντείνουν στο να μην νοσήσει κάποιος με κορωνοϊό ενώ ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό Covid-19, αναφέρεται ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιατρικός Διευθυντής της NIPD Genetics Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής.

Σε συνέντευξη στο YgeiaWatch, ο Δρ. Πατσαλής αναφέρει ότι νοουμένου πως ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν χιλιάδες παράμετροι που χρήζουν μελέτης ούτως ώστε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε γιατί ορισμένα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα δε μολύνθηκαν.

Αναφέρει ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που κάποιοι δεν νοσούν ενώ ήρθαν σε επαφή με κρούσμα είναι οι εξής:

  • Η διάρκεια της επαφής
  • Το ιικό φορτίο που έφερε το θετικό κρούσμα τη συγκεκριμένη μέρα, το οποίο καθορίζει πόσο μεταδοτικός ήταν
  • Εάν τηρούνταν τα προστατευτικά μέτρα όπως οι μάσκες ή η απόσταση ασφαλείας
  • Εάν ο ένας ή και οι δύο ήταν εμβολιασμένοι
  • Εάν προϋπήρξε νόσηση στο άτομο που θεωρείται επαφή, η οποία δεν διαγνώστηκε, που του έδωσε προστατευτικά αντισώματα
  • Είναι επίσης πιθανόν να έγινε η μετάδοση αλλά να μη διαγνώστηκε, είτε επειδή το άτομο ήταν ασυμπτωματικό και δε θεώρησε πρέπον να εξεταστεί, είτε γιατί εξετάστηκε πολύ νωρίς ή πολύ αργά
  • Σημαντικό ρόλο έχει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού και η μεταδοτικότητα του

«Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι λόγοι που πιθανόν να μας είναι ακόμη άγνωστοι. Η επιστήμη θα απαντήσει όλα αυτά τα ερωτήματα, για αυτό είμαι βέβαιος. Οι σωστές απαντήσεις όμως, απαιτούν μεθοδική δουλειά η οποία επιτυγχάνεται μόνο με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνει.

Η πιθανότητα κάποιος να νοσήσει για 2η φορά

Είναι πιθανό ένα άτομο να ξανανοσήσει, αν και οι πιθανότητες είναι μειωμένες για όσο καιρό υπάρχουν αντισώματα στον οργανισμό του, όπως μας πληροφορεί ο ειδικός.

Αρκετές αναφορές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο για το εν λόγω θέμα, παρατηρούν πως οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι ασυνήθιστες, αλλά και πως εάν υπάρχει δεύτερη μόλυνση, ο ασθενής ενδέχεται να έχει πιο ήπια νόσηση από την αρχική.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές από τις εν λόγω μελέτες ολοκληρώθηκαν πριν την έξαρση των μεταλλάξεων, οι οποίες είναι μεγαλύτερης μεταδοτικότητας από το αρχικό στέλεχος του ιού. Πρόσφατα μάλιστα, έγιναν αναφορές πως άτομα διαγνώστηκαν ταυτόχρονα με δύο διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού, υπογραμμίζει.

«Κατά τη γνώμη μου χρειαζόμαστε νέες μελέτες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νέες μεταλλάξεις, για να διερευνήσουμε το νέο ρίσκο επαναμόλυνσης τόσο με το ίδιο όσο και με διαφορετικό στέλεχος του ιού. Σε αυτές τις μελέτες φυσικά θα έχει αξιοσημείωτο ρόλο η αλληλούχιση του συγκεκριμένου στελέχους του ιού», τονίζει.

Κορωνοϊός και μικρά παιδιά

Ερωτηθείς για το αν ο κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται σε μικρές ηλικίες, ο Δρ. Πατσαλής αναφέρει ότι ο κορωνοϊός ανιχνεύεται σε όλες τις ηλικίες, εάν τα τεστ είναι αξιόπιστα και πραγματοποιηθούν σωστά.

Αυτό που ενδέχεται να κάνει τον ιό μη-ανιχνεύσιμο, ανεξαρτήτου της ηλικίας του ασθενή, είναι το χαμηλό ιικό φορτίο που φέρει ο ασθενής τη μέρα της εξέτασης, εάν δηλαδή η εξέταση πραγματοποιηθεί πολύ νωρίς ή προς το τέλος της νόσησης του, εξηγεί.

Αρκετές πρόσφατες μελέτες όπως αναφέρει, συμφωνούν πως τα περισσότερα παιδιά που νοσούν με κορωνοϊό είναι είτε ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν λιγοστά συμπτώματα. Κατά συνέπεια, δεν εξετάζονται και είναι πιθανόν να παραμένουν αδιάγνωστα.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, όπως τονίζει ο Δρ Πατσαλής, ιδιαίτερα για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου στο παρόν στάδιο όπου οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές, να εξεταζόμαστε εάν παρουσιάζουμε συμπτώματα ή έχουμε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα και να τηρούμε τα μέτρα περιορισμού εάν είμαστε θετικοί.

Ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή στον ιό

Όπως αναφέρει, από βιολογικής πλευράς, γνωρίζουμε πως υπάρχουν άτομα τα οποία εάν μολυνθούν με κορωνοϊό είναι επιρρεπή σε σοβαρότερη νόσηση. Αυτό αφορά άτομα με συγκεκριμένες προϋπάρχουσες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα, ή χρόνιες παθήσεις.

Σ’ αυτό το σημείο ο Δρ. Πατσαλής τονίζει τη σημαντικότητα και το ρόλο του εμβολίου. «Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση και να αποτρέψουν κρίσιμες επιπλοκές οι οποίες θα έχρηζαν νοσηλείας. Επίσης, υπάρχουν αρκετές μελέτες, των οποίων τα προκαταρτικά πορίσματα υποδεικνύουν πως τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν ένα σημαντικό ποσοστό μόλυνσης, το οποίο θεωρείται το ‘ιερό δισκοπότηρο’ στον τομέα των εμβολίων, αλλά και να μειώσουν το ποσοστό μετάδοσης».

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει, τα άτομα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στο να μολυνθούν με κορωνοϊό, ενδέχεται να είναι οι πολίτες που επιλέγουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, αλλά και όσοι δεν τηρούν τα αρμόζουσα μέτρα προστασίας, είτε είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα