ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νικολαΐδης: Καθαρές οι θάλασσες της Λεμεσού, αχρείαστη διαμαρτυρία

08 Ιουλίου 2023, 07:32

images

Τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμία μικροβιολογική μόλυνση που να επηρεάζει την ποιότητα των νερών κολύμβησης, δίνει στη δημοσιότητα ο Δήμος Λεμεσού, με αφορμή προγραμματισμένη για το Σάββατο διαμαρτυρία μερίδας δημοτών. Αχρείαστη η διαμαρτυρία, που στέλνει λανθασμένα μηνύματα, δήλωσε ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως παραμένει σε εγρήγορση για διαφύλαξη της καθαρότητας της θάλασσας, η οποία βρίσκεται «διαχρονικά ψηλά στις προτεραιότητές μας», ενώ σημειώνει πως φέτος ανατέθηκε σε κοινοπραξία εταιρειών η σύμβαση παροχής υπηρεσιών πρόληψης/αντιμετώπισης της ρύπανσης της θάλασσας, για την καλοκαιρινή περίοδο 2023, μέσα από ανοικτές διαδικασίες προσφορών.

Η κοινοπραξία, προστίθεται, προσφέρει τις υπηρεσίες της με τη χρήση δύο σκαφών, ειδικών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης. Συγκεκριμένα, το ένα σκάφος διενεργεί πλεύσεις επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής, μεταξύ του ορίου λουομένων και του αγκυροβολίου. Το δεύτερο σκάφος διακινείται με τροχοφόρο όχημα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και επεμβαίνει για την καταστολή τυχόν κηλίδων ρύπανσης εντός της περιοχής λουομένων.

Αναφορικά με τα περιστατικά των τελευταίων ημερών για παρουσία αφρών και άλλων κηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας, ο Δήμος Λεμεσού σημειώνει ότι λειτουργοί του Δήμου Λεμεσού, σε συνεργασία με την κοινοπραξία VTS Vassiliko Terminal Services Ltd & VSS EPE Environmental Protection Service Ltd, διενέργησαν δειγματοληψίες από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι αφροί και οι υπόλοιπες κηλίδες.

Τα αποτελέσματα, τονίζει η ανακοίνωση, δεν έδειξαν να υπάρχει καμία μικροβιολογική μόλυνση που να επηρεάζει την ποιότητα των  νερών κολύμβησης και διαμηνύει πως «ο Δήμος Λεμεσού συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας της θάλασσας της Λεμεσού, που αξίζει να απολαμβάνουν οι Λεμεσιανοί και οι επισκέπτες της και σε συνεννόηση πάντοτε με όλες τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, θα προσπαθήσει να πατάξει οποιαδήποτε φαινόμενα θαλάσσιας ρύπανσης από σκάφη στην περιοχή».

Την προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο, στις 9:00, διαμαρτυρία, κλήθηκε να σχολιάσει στο ΚΥΠΕ ο Νίκος Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως είναι δικαίωμα του κάθε δημότη να διαμαρτυρηθεί, ωστόσο υπογράμμισε πως «η διαμαρτυρία αυτή είναι αχρείαστη και δεν θεωρώ ότι προσθέτει ή προσφέρει οτιδήποτε».

«Αντίθετα, στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα, ότι οι θάλασσες της Λεμεσού δεν είναι καθαρές», είπε και πρόσθεσε πως οι επισκέπτες πρέπει να έρχονται χωρίς να φοβούνται πως τα νερά της θάλασσας της Λεμεσού δεν είναι καθαρά.

Γίνονται αναλύσεις, συνέχισε, και καθημερινοί έλεγχοι, υποδεικνύοντας πως οι αφροί που εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προέρχονται από θαλάσσια φυτά και σε κάθε περίπτωση δεν εντοπίζεται μικροβιολογική μόλυνση.

Σχετικά Άρθρα