ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέοι κανόνες για όρια αμιάντου στην εργασία

23 Οκτωβρίου 2023, 14:55

images

Νέους κανόνες μείωσης των ορίων αμιάντου για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση τους σε αυτόν, κατά την εργασία ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αμίαντος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής και ύπουλος, αφού τα συμπτώματα της ασθένειας στον άνθρωπο εκδηλώνονται έπειτα από 15-20 χρόνια.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου μπορούν να προκαλέσουν αμιάντωση (φλεγμονή του πνεύμονα), καρκίνο του πνεύμονα, κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότος και του περιτοναίου (μεμβράνη που καλύπτει τους πνεύμονες).

Μόνο το 2019, κόστισε σχεδόν 72.000 ζωές στην ΕΕ.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει όριο ασφαλούς επιπέδου έκθεσης στον αμίαντο, είτε με την έννοια του χρόνου, είτε με την έννοια της συγκέντρωσης των εισπνεόμενων ινών, καθώς ακόμη και μια ελάχιστη δόση είναι ικανή να προκαλέσει νόσο.

Συγκεκριμένα, οι ενημερωμένοι κανόνες μειώνουν σημαντικά τα τρέχοντα όρια αμιάντου και παρέχουν πιο ακριβείς τρόπους μέτρησης των επιπέδων έκθεσης στον αμίαντο με βάση την ηλεκτρονική μικροσκοπία, μια πιο σύγχρονη και ευαίσθητη μέθοδο.

Προβλέπουν επίσης ενισχυμένα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, όπως η λήψη ειδικών αδειών για την αφαίρεση αμιάντου και ο έλεγχος εάν υπάρχει αμίαντος σε παλαιότερα κτίρια πριν από την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης ή συντήρησης.

Αυτό, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ακόμη πιο σημαντικό δεδομένου του στόχου της ΕΕ να τονώσει την ενεργειακή ανακαίνιση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακαίνιση 35 εκατομμυρίων κτιρίων έως το 2030.

«Με τη νέα οδηγία που εγκρίθηκε σήμερα, χάρη στις διαπραγματεύσεις που ολοκλήρωσε η σουηδική Προεδρία, μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τους εργαζόμενους στην ΕΕ, ενώ ξεκινάμε με ασφάλεια ένα κύμα ανακαίνισης για να κάνουμε τα κτίριά μας πιο πράσινα και ενεργειακά αποδοτικά» δήλωσε η Yolanda Díaz Perez, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας.

Η νέα οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ενσωματώσουν όλες τις διατάξεις της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία, εκτός από την εισαγωγή της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας ως μεθόδου μέτρησης, για την οποία θα έχουν έξι χρόνια. Στο τέλος αυτών των έξι ετών, θα πρέπει επίσης να επιλέξουν μεταξύ δύο ορίων έκθεσης (ανάλογα με το αν μετρούν ή όχι λεπτές ίνες).

Κυριότερες ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος

Αμιάντωση: Η αμιάντωση είναι η πνευνοκονίωση που προκαλούν στους πνεύμονες οι ίνες του αμιάντου. Είναι μια πολύ σοβαρή εκφυλιστική και προοδευτική ασθένεια των πνευμόνων που τους καταστρέφει σταδιακά. Προκαλείται από τη μακροχρόνια έκθεση στον αμίαντο και έχει σαν αποτέλεσμα μόνιμες αναπηρίες και ανεπάρκειες της αναπνευστικής λειτουργίας για τις οποίες χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση.

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο αμίαντος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές. Στους καπνιστές οι οποίοι εκτίθενται και στον αμίαντο η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται πολλαπλασιαστικά.

Μεσοθηλίωμα: Το μεσοθηλίωμα είναι ένα σπάνιο είδος καρκίνου το οποίο εμφανίζεται στους ιστούς της μεμβράνης που καλύπτει όλο το εσωτερικό του θώρακα και της κοιλιακής κοιλότητας και δε σχετίζεται με το κάπνισμα. Είναι ένας σπάνιος και πολύ επικίνδυνος επιθετικός καρκίνος με φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα όσον αφορά την ίαση. Η έκθεση στον αμίαντο είναι αιτία του μεσοθηλιώματος.

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα