ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Πάφο

18 Φεβρουαρίου 2024, 09:10

images

Στα σκαριά βρίσκεται η ανέγερση νέου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Πάφο, μετά την έγκριση που έδωσε η περιβαλλοντική αρχή.

Σύμφωνα με την έκθεση της μελέτης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, το έργο  αφορά τη κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικού νοσοκομείου «Metropolitan Private Hospital» στην κοινότητα Μεσόγης της Επαρχίας Πάφου.

Το υπό μελέτη έργο θα ανεγερθεί στις τοποθεσίες «Κουκουπέτρικα» και «Θεληματάρης».

Το συνολικό εμβαδό των τεμαχίων ανάπτυξης να ανέρχεται στα 27,426 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και η συνολική έκταση των τεμαχίων που θα σφραγιστεί από την κατασκευή του έργου, ανέρχεται στις 21,780 τ.μ., περίπου δηλαδή το 80% της συνολικής έκτασης των τεμαχίων.

Το έργο αποτελείται από δύο κτίρια, το ιδιωτικό νοσοκομείο και το κτίριο των γραφείων. Το ιδιωτικό νοσοκομείο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μονάδες τεχνητού νεφρού, ενδοσκόπησης, λιθοτριψίας, αποκατάστασης, νεκροτομείο, ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, επείγοντα περιστατικά, διαγνωστικά τμήματα, γραφεία, χειρουργεία, μαιευτική, εντατική μονάδα θεραπείας και θαλάμους ασθενών.

Όπως τονίζεται, το έργο στοχεύει στην παροχή υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων, αποτελεσματικών και ασφαλών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης από επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης και μέσω της τελευταίας τεχνολογίας.

Οι ώρες λειτουργίας του νοσοκομείου θα είναι οι τυπικές των ιδιωτικών νοσοκομείων δηλαδή για τα ιατρεία 09:00-20:00 και για τις Πρώτες Βοήθειες: Ολόκληρο το 24ωρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της έκθεσης, το υπό μελέτη έργο θα υδροδοτηθεί από το δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας Μεσόγης. Η μέση ετήσια κατανάλωση νερού από διάφορα στοιχεία που μελετήθηκαν σε κλινικές/νοσοκομεία της Ευρώπης, ανέρχεται περίπου στα 160 κ.μ/κλίνη.

Συνεπώς, εφόσον το κτίριο του ιδιωτικού νοσοκομείου θα έχει 75 κλίνες, υπολογίζεται μια μέση συνολική ετήσια κατανάλωση νερού από την ανθρώπινη χρήση σε 12,000 κ.μ., περίπου.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλες χρήσεις νερού στο έργο, αναμένεται ότι η μέση ετήσια κατανάλωση νερού θα ανέρχεται σε 14,000 κ.μ., περίπου.

Επιπλέον όσον αφορά το κτίριο των γραφείων, σε βιβλιογραφικές πηγές αναφέρεται ότι η ημερήσια κατανάλωση νερού σε χώρους εστιατορίων και γραφείων είναι 60 λίτρα ανά άτομο. Επομένως, για ένα μέσο όρο 100 ατόμων που θα εργάζονται καθημερινά στα γραφεία, υπολογίζεται μια μέση συνολική ετήσια κατανάλωση νερού 2000 κ.μ. ανά έτος, περίπου.

Με αποτέλεσμα, η συνολική κατανάλωση νερού, για την πλήρη λειτουργία του ΠΕ, αναμένεται να ανέρχεται στα 16,000 κ.μ./έτος. Το ΠΕ θα συνδεθεί με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα του Συμβουλίου Πάφου για τη διάθεση των υγρών λυμάτων.

Τα υγρά απόβλητα που θα παράγονται από τη λειτουργία του νοσοκομείου είναι αστικού τύπου υγρά απόβλητα, υγρά ιατρικά απόβλητα και επικίνδυνα υγρά ιατρικά απόβλητα. Σύμφωνα με την έκθεση πληροφορίων τα αστικά απόβλητα θα διοχετεύονται στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου.

Τα επικίνδυνα υγρά απόβλητα μπορεί να είναι αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (αίμα, βιολογικά υγρά, ούρα κ.α.), διάφορα διαλύματα και φάρμακα. Τα απόβλητα αυτά θα συλλέγονται σε ειδικά δοχεία με σήμανση και να διατίθενται σε αδειοδοτημένους διαχειριστές αποβλήτων.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα