ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες φουρτούνες στα νοσοκομεία: Δεν ικανοποιεί συντεχνίες η νέα πρόταση ΟΚΥπΥ

07 Μαρτίου 2024, 05:30

images

Δεν φαίνεται να φτάνουν σύντομα σε επίτευξη συμφωνίας για συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης, συντεχνίες και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) .

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, η νέα πρόταση του οργανισμού δεν ικανοποιεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με την πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν φαίνεται να συμφωνεί καμία από τις επτά συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στον οργανισμό.

Ωστόσο, μέχρι χθες τουλάχιστον, αρνητική απάντηση στον ΟΚΥπΥ έδωσαν μόνο η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ).

Η ΠΑΣΥΚΙ σε επιστολή της κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί σχεδόν με όλα όσα προβλέπει η πρόταση, ενώ η ΠΑΣΥΝΟ φέρεται να ενημέρωσε τον ΟΚΥπΥ ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο, εάν δεν διεξαχθεί διαπραγμάτευση επί όλων των προνοιών που αυτό περιλαμβάνει.

Στην πρόταση του ΟΚΥπΥ, δεν περιλαμβάνεται το ποσοστό της κυμαινόμενης αύξησης που θα δίνεται στους εργαζομένους, παρά μόνο το ποσοστό της σταθερής αύξησης μέχρι 1%, που θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση και θα παραχωρείται ανά τριετία.

Και οι δύο συντεχνίες στις επιστολές τους επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους για ετήσια καταβολή των αυξήσεων.

Διαφωνίες φαίνεται και υπάρχουν και για την διασύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την οικονομική δυνατότητα του οργανισμού, με την ΠΑΣΥΝΟ να κάνει σχετική επισήμανση στη δική της επιστολή.

Σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις η πρόταση του ΟΚΥπΥ προβλέπει για τα έτη 2023 -2025:

  • 1% ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση
  • Κυμαινόμενη αύξηση, το ποσοστό της οποίας στην προτεινόμενη συλλογική σύμβαση δεν καθορίζεται αλλά διασυνδέεται με την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού.

Την ίδια ώρα, όμως, σε έγγραφο που παρέδωσε στις συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ γίνεται αναφορά σε κυμαινόμενη αύξηση μέχρι και 1%, η οποία θα δίνεται οριζόντια για τα συγκεκριμένα έτη, αφού δεν έχει ακόμα αναθεωρηθεί το σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων.

Όσον αφορά τις υπερωρίες και τα επιδόματα των εργαζομένων, η πρόταση του ΟΚΥπΥ προβλέπει ότι «η υπερωριακή απασχόληση, θα γίνεται με το σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ η παραχώρηση των οποιονδήποτε επιδομάτων, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού».

Για τις άδειες ασθενείας, ο Οργανισμός προτείνει όπως «σε περίπτωση εξάντλησης από τον υπάλληλο της συνολικής άδειας ασθενείας, για τις επιπρόσθετες ημέρες που θα καταβάλει αίτημα στο γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων για τη λήψη επιδόματος ασθενείας, ο οργανισμός, θα καταβάλλει όλο τον μισθό, περιλαμβανομένου και του επιδόματος των κοινωνικών ασφαλίσεων».

Στη συνέχεια «οι κοινωνικές ασφαλίσεις θα καταβάλλουν στον υπάλληλο το επίδομα που θα αντιστοιχεί για τις επιπρόσθετες ημέρες ασθενείας και ο οργανισμός θα το αποκόπτει σε δύο ισόποσες δόσεις στον πρώτο και δεύτερο μισθό που θα λάβει ο εργαζόμενος», μετά την επάνοδο του στην εργασία του.

Περαιτέρω, τη δυσαρέσκεια των συντεχνιών φαίνεται να προκαλεί και η πρόνοια της πρότασης του ΟΚΥπΥ που αφορά την ανέλιξη των εργαζομένων.

Όπως προνοεί η πρόταση, «η δομή των θέσεων των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού το οποίο υπηρετεί στον οργανισμό, θα καθορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο, με βάση τις ανάγκες του ΟΚΥπΥ μέσω των ετήσιων εγκεκριμένων προϋπολογισμών».

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει στην επιστολή της προς τον οργανισμό ότι «η συμπερίληψη συμφωνημένων δομών στην υπό διαμόρφωση συλλογική σύμβαση, είναι κόκκινη γραμμή και δεν θα συνυπογράψουμε εφόσον αυτές δεν συμφωνηθούν και κατατεθούν».

Υπενθυμίζεται ότι κι άλλες συντεχνίες έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, την ετοιμασία σχεδίου ανέλιξης των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με συμβόλαιο του ΟΚΥπΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα