ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες επιστημονικές εκτιμήσεις για τον κορωνοϊό στο Ην. Βασίλειο και την Ευρώπη

02 Απριλίου 2020, 10:04

images

Ενθαρρυντικές για την προοπτική καταπολέμησης του κορωνοϊού στη Βρετανία είναι οι εκτιμήσεις για την αποδοτικότητα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης καθηγητή Κάρολ Σικόρα, τα μέτρα που είναι σε ισχύ έχουν περιορίσει κατά 73% το μέσο αριθμό ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή καθένας από τους κατοίκους της χώρας.

Αυτή η δραστική περικοπή στις κοινωνικές επαφές είναι αρκετή για να μειώσει τη λεγόμενη «αναπαραγωγική αξία» του ιού, δηλαδή τον αριθμό των συνανθρώπων του στους οποίους μπορεί να μεταδώσει τον ιό ο κάθε φορέας του Covid-19, από 2,6 πριν από τα περιοριστικά μέτρα σε 0,62 αυτή τη στιγμή.

Η αναπαραγωγική αξία κάτω του ενός σημαίνει ότι ο ιός θα περιοριστεί σε βάθος χρόνου αφού ο κάθε φορέας θα προσβάλει λιγότερο από έναν συνάνθρωπο κατά μέσο όρο.

Ο καθηγητής Σικόρα, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ και πρώην επικεφαλής του Αντικαρκινικού Προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε για την έρευνά του ότι προκύπτει πως «ο ιός έχει στριμωχθεί στη γωνία» και ότι «δεν έχει πουθενά να πάει και θα εξαντληθεί».

Την ίδια ώρα, μελέτη του Imperial College του Λονδίνου υπό τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον εκτιμά ότι ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον κορωνοϊό είναι απίθανο να έχουν προσβληθεί ήδη περίπου 1,8 εκατομμύρια πολίτες.

Η μελέτη παρέχει εκτιμήσεις για τον πραγματικό αριθμό των φορέων του ιού, στην πλειοψηφία τους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, στις 11 πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων και στα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Συνολικά υπολογίζεται ότι σε αυτές τις 11 χώρες μπορεί να έχουν προσβληθεί 19 εκατομμύρια πολίτες, κατά μέσο όρο το 4% του πληθυσμού τους.

Σχετικά Άρθρα