ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα Ζηλανδία: Η νέα κυβέρνηση εγκαταλείπει νόμους κατά καπνίσματος

27 Νοεμβρίου 2023, 14:05

images

Η νέα συντηρητική Kυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα απορρίψει παγκόσμια πρωτοποριακά μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο νέος Πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον, σε μια κίνηση που περιγράφεται από τους ακτιβιστές υγείας ως «τεράστια νίκη για την καπνοβιομηχανία».

Η αποκαλούμενη απαγόρευση του καπνίσματος για τη νέα γενιά έγινε επί της πρώην Πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν, με στόχο να απαγορεύσει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008.

Αλλά μετά την ορκωμοσία τη Δευτέρα, ο Λούξον επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ζηλανδία θα καταργήσει τους νόμους προτού τεθούν σε ισχύ, λόγω φόβου για άνθηση της μαύρης αγοράς.

Ο Λούξον παραδέχθηκε ότι τα φορολογικά έσοδα από τις συνεχιζόμενες πωλήσεις τσιγάρων θα αποφέρουν επίσης ευπρόσδεκτα έσοδα για την Κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν ήταν το κίνητρο για να το κάνει».

Η αντικαπνιστική ομάδα Health Coalition Aotearoa, είπε ότι η υποχώρηση της πολιτικής ήταν «προσβολή» για τη χώρα.

«Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια για τη δημόσια υγεία και μια τεράστια νίκη για τη βιομηχανία καπνού, της οποίας τα κέρδη θα αυξηθούν σε βάρος των ζωών», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση.

Ο Λούξον είπε ότι η απαγόρευση του τσιγάρου θα δημιουργήσει «μια ευκαιρία για την ανάδυση μιας μαύρης αγοράς, η οποία θα ήταν σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητη».

Η νομοθεσία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα φέτος, σχεδιάστηκε για να μειώσει σχεδόν αμέσως τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού.

Ενώ ο αριθμός των ενηλίκων που καπνίζουν στη Νέα Ζηλανδία είναι ήδη σχετικά χαμηλός, μόλις 8%, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε οραματιστεί ένα μέλλον όπου η χώρα θα ήταν εντελώς απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

Σχετικά Άρθρα