ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα σύσταση ΣτΕ για διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ

28 September 2023, 11:33

images

Σύσταση για να σταματήσει η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων εξέδωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΣτΕ, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά διακρίσεων και κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της βίας, λόγω του πραγματικού ή αντιληπτού σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου.

Προστίθεται ότι άτομα μπορεί να υποστούν διακρίσεις και κακοποίηση λόγω της σχέσης τους με άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ εκδηλώνονται με πολύπλοκους και ποικίλους τρόπους, επηρεάζοντας αρνητικά τα νομικά, κοινωνικά, πολιτικά και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τα οποία θα πρέπει να απολαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι, αναφέρεται.

Η ECRI καλεί τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να αναπτύξουν μέτρα που αποτρέπουν τέτοιες διακρίσεις και μισαλλοδοξία, και ενώ το κάνουν, να λαμβάνουν υπ' όψιν την ποικιλομορφία που υπάρχει μεταξύ των σεξουαλικών προσανατολισμών, των ταυτοτήτων φύλου και των χαρακτηριστικών του φύλου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων που εμπίπτουν σε περισσότερες από μία υποκατηγορίες ΛΟΑΤΚΙ.

Κατά την άποψη της ECRI, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να αναγνωριστούν τα δικαιώματα και οι ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που υφίστανται διατομεακές διακρίσεις λόγω άλλων βασικών πτυχών της ταυτότητάς τους ή της βιωμένης πραγματικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένης της εθνοτικής ή εθνικής καταγωγής, της ιθαγένειας, της θρησκείας, του φύλου και της αναπηρίας τους. το καθεστώς του πρόσφυγα ή το ότι ανήκουν σε κοινότητες Ρομά ή ταξιδιωτών.

Οι συστάσεις της ECRI προνοούν την υψηλή προτεραιότητα στην προώθηση και την επίτευξη της ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και στην καταπολέμηση των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας εναντίον τους, λαμβάνοντας όλα τα θετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας, των διοικητικών πολιτικών και των εθνικών στρατηγικών ή σχεδίων δράσης που θα διασφαλίσουν ότι τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ είναι ασφαλή, εξίσου προστατευμένα διά νόμου και ικανά να απολαμβάνουν δικαιώματα και ελευθερίες στον ίδιο βαθμό με όλα τα άλλα μέλη της κοινωνίας.

Ακόμα, προνοείται η εξασφάλιση ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων εφαρμόζονται σε όλα τα διοικητικά επίπεδα (τοπικό/περιφερειακό και εθνικό) και διευκολύνουν τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος παραγόντων από διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων νομικών, κοινωνικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, της κοινωνία των πολιτών και των πολιτιστικών ομάδων. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και των βλαβών λόγω φύλου. Οι πολιτικές που θεσπίζονται για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων θα πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπ' όψιν τις εμπειρίες των λεσβιών, των αμφιφυλόφιλων, των τρανς και των ίντερσεξ γυναικών.

Συνιστάται οι νόμοι και οι πολιτικές κατά του εγκλήματος μίσους και κατά των διακρίσεων να παρέχουν αποτελεσματική προστασία για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και να αποφεύγεται η υιοθέτηση νόμων ή πολιτικών που θυματοποιούν, κάνουν διακρίσεις ή νομιμοποιούν το μίσος εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Τα κράτη καλούνται να διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα και οι ομάδες ΛΟΑΤΚΙ μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα και να έχουν πρόσβαση σε απόψεις και πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τη θέση τους στην κοινωνία, με ασφάλεια και χωρίς παρενόχληση ή επιθέσεις, και ότι προστατεύονται πλήρως από την αστυνομία και άλλες αρμόδιες αρχές.

Τα πολιτικά κόμματα και οι μεμονωμένοι πολιτικοί παράγοντες, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, ενθαρρύνονται να αντιταχθούν ενεργά στη ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, ιδίως μέσω αντιλόγου, και να τηρούν πλήρως τις αρχές και τους κανόνες που περιέχονται στον Χάρτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία όπως εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, τα κράτη καλούνται να διασφαλίσουν ότι οι εντολές των φορέων ισότητας καλύπτουν ρητά τις διακρίσεις που βασίζονται σε πραγματικό ή αντιληπτό σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή τα χαρακτηριστικά φύλου. Οι φορείς ισότητας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες εξουσίες, πόρους και ευθύνες για την παροχή αποτελεσματικής προστασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων όπως και για τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων ομάδων στο πλαίσιο της εντολής τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος έκδοσης συστάσεων και παρακολούθησης της εφαρμογής τους.

Σχετικά Άρθρα