ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα ρύθμιση στο λογισμικό ΓεΣΥ- Μηνύματα στο κινητό στους δικαιούχους

28 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την ενεργοποίηση ρύθμισης στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν, πέραν από τα μηνύματα που και τώρα λαμβάνουν μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, ενημέρωση και με γραπτά μηνύματα στο κινητό τους για όλες τις καταχωρίσεις που γίνονται στο όνομα τους για σκοπούς αποζημιώσεων, από γιατρούς και άλλους παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος Απριλίου και ο ΟΑΥ έχει ήδη ετοιμάσει διαδικασία, την οποία θα μπορούν να ακολουθήσουν ηλικιωμένοι και άλλα άτομα τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, προκειμένου να εξασφαλίσουν ενημέρωση μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της νέας ρύθμισης, θα ανακοινωθούν από τον ΟΑΥ τις επόμενες εβδομάδες, με τον Οργανισμό να καλεί εκ νέου τους δικαιούχους του ΓεΣΥ να προχωρήσουν σε ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών τους φακέλων στο λογισμικό του συστήματος και επικαιροποίηση των δεδομένων τους που αφορούν, τόσο τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, όσο και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Αναγκαία η ενεργοποίηση προφίλ

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης εξηγεί ότι για να προχωρήσει ο Οργανισμός στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει οι δικαιούχοι να ενεργοποιήσουν το προφίλ τους στο λογισμικό μέσω της πύλης δικαιούχων και να προχωρήσουν στον έλεγχο του καταχωρημένου αριθμού κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

«Ο δικαιούχος θα πρέπει να ενεργοποιήσει το προφίλ του για να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό, ούτως ώστε να μπορεί να ελέγξει αν τα στοιχεία του δηλαδή κινητό τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση που είναι καταχωρημένα, είναι τα ορθά και αν χρειάζεται να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές», σημείωσε.

«Σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους δικαιούχους και τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, όταν είμαστε έτοιμοι και γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, θα μπορούν να ζητήσουν από τον προσωπικό τους γιατρό να ενεργοποιήσει συγκεκριμένη ρύθμιση στον λογαριασμό τους για να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν γραπτά μηνύματα στο κινητό τους» , προσθέτει.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσινωντίδης, αυτή τη στιγμή στο σύστημα υπάρχουν 250 χιλ. επιβεβαιωμένα τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις δικαιούχων.

«Σε σύγκριση με τις 900 χιλ. δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων στοιχείων είναι σχετικά μικρός. Αν εξαιρέσουμε τους ανήλικους δικαιούχους, τότε μόνο το 50% των δικαιούχων έχει επιβεβαιωμένα στοιχεία στο σύστημα», είπε.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, σε πολλές περιπτώσεις τα κινητά τηλέφωνα που είναι καταχωρημένα στον φάκελο δεν είναι τα τηλέφωνα των δικαιούχων αλλά του ατόμου που τους ενέγραψε στο σύστημα ενώ σε άλλες περιπτώσεις δικαιούχοι έχουν αλλάξει αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Σημειώνεται ότι, από έλεγχο που διενήργησε ο Οργανισμός στο λογισμικό του συστήματος, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν έχει ορθά καταχωρημένο το κινητό του τηλέφωνο αφού όταν οι δικαιούχοι έκαναν την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ το 2019 σε πολλές περιπτώσεις δεν καταχωρούσαν στους φακέλους τους τα προσωπικά τους τηλέφωνα.

Παράλληλα, όπως έχει διαπιστωθεί, πολλές είναι και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πολλά άτομα παρουσιάζονται να έχουν τον ίδιο αριθμό κινητού τηλεφώνου.

«Με μια έρευνα που έχουμε κάνει το σύστημα ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να εμφανίζεται και σε πάνω από 100 ονόματα δικαιούχων», είπε κ. Τσινωντίδης.

Η ημερομηνία ενεργοποίησης της νέας ρύθμισης, θα ανακοινωθεί σύντομα από τον ΟΑΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα