ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα προσπάθεια Κυβέρνησης για ενίσχυση της ισότητας

27 Οκτωβρίου 2023, 19:06

images

H Κυβέρνηση προχωρεί σε μια νέα προσπάθεια για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων διαβεβαίωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζι Χριστοδούλου σημειώνοντας παράλληλα ότι η δράση του Γραφείου της σε συνεργασία πάντα με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, προχωρεί στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, οριζόντια, στις πολιτικές της Κυβέρνησης.

Σε χαιρετισμό της σήμερα σε εκδήλωση στη Βουλή με θέμα «Η θέση της Κύπριας Γυναίκας στη σημερινή κοινωνία- Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μύθοι και πραγματικότητες» που διοργάνωσε το Σωματείο Πρώην Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τζόζι Χριστοδούλου αναγνώρισε πως παρά τα σημαντικά βήματα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης και ουσιαστική ισότητα, εξηγώντας πως ένας από τους βασικούς λόγους, ενδεχομένως ο πιο βασικός που δεν έχει επιτευχθεί η πλήρης και ουσιαστική ισότητα, είναι γιατί η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αντιμετωπίζεται μέχρι και σήμερα ως κοινωνικό φαινόμενο και όχι ως πολιτικό.

Σύμφωνα με την ίδια η ισότητα δεν αφορά μόνο την εκπροσώπηση των γυναικών και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων ή την εμπλοκή τους στα κοινά αλλά είναι αντιθέτως, ένα ζήτημα που άπτεται όλων των εκφάνσεων της καθημερινότητάς, παιδεία, υγεία, οικονομία, έρευνα και καινοτομία, περιβάλλον, γενικότερα αφορά όλους τους τομείς.

Η Επίτροπος Ισότητας σημείωσε πως σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η Κύπρος κατατάσσεται 21η  από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ως προς την ισότητα των φύλων.

Τόνισε πως «η Κυβέρνηση προχωρεί σε μια νέα προσπάθεια για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων», προσθέτοντςα ότι «η δράση του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία πάντα με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, προχωρεί στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, οριζόντια, στις πολιτικές της Κυβέρνησης».

Και υπέδειξε πως σε αυτό το πλαίσιο, «η θεμελίωση της κουλτούρας της ισότητας των φύλων αποτελεί βασική προτεραιότητα και επιτακτικό στόχο του Γραφείου, το οποίο αναβαθμίζεται, ενισχύεται και αναλαμβάνει ρόλο, μεταξύ άλλων, για την ετοιμασία και συντονισμό της νέας Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024 - 2026, πάντοτε σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία».

Η κ. Χριστοδούλου σημείωσε πως προς την επίτευξη του στόχου και για καλύτερο συντονισμό, ορίστηκαν λειτουργοί ισότητας των φύλων σε κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο με τους οποίους το Γραφείο της συνεργάζεται στενά για την ετοιμασία σχετικών έμφυλων δράσεων και πολιτικών στα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Υπενθύμισε παράλληλα τους  διορισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αποδεικνύουν τη σημασία που αποδίδει στην ισότητα των φύλων αφού η εκπροσώπηση των γυναικών, ανέρχεται στο 46.1% στους πρώτους διορισμούς της Κυβέρνησης ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο (Υπουργοί/ Υφυπουργοί) το ποσοστό φτάνει, για πρώτη φορά, στο 41.17%.

Σημείωσε επίσης ότι μετά από σχετική διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, 29 δήμοι έχουν ορίσει λειτουργούς ισότητας, με στόχο την ενίσχυση της  συνεργασίας του Γραφείου μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Όλα τα πιο πάνω είναι μόνο ενδεικτικές δράσεις που συμβάλλουν στο να γίνει η ισότητα κανονικότητα ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως παρόλο που η ίδια δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι τα επόμενα χρόνια θα εξαλειφτούν οι ανισότητες, «μπορούμε», όπως είπε, «να επιταχύνουμε την προώθηση της ισότητας των φύλων και την εμπέδωση της σχετικής κουλτούρας μέσα από ολιστικές, οριζόντιες δράσεις» που αποσκοπούν σε ουσιαστική βελτίωση της ζωής των πολιτών και της κοινωνίας.

Σχετικά Άρθρα