ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα πληθυσμιακά προγράμματα για τον καρκίνο- Ποιους αφορούν

06 September 2023, 06:00

images

Τα πληθυσμιακά προγράμματα για ανίχνευση διαφόρων μορφών καρκίνου, προχωρούν κανονικά και τους επόμενους μήνες αρχίζει η διεύρυνσή τους.

Η αναβάθμιση του ανιχνευτικού πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού αλλά και η εισαγωγή ανιχνευτικών προγραμμάτων για άλλες μορφές καρκίνου, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για τον καρκίνο, για σκοπούς έγκαιρης ανίχνευσης και αντίστοιχα, αντιμετώπισής τους, αποτελούν προτεραιότητα του πλαισίου διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Πρώτη Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Όλγα Καλακούτα, τονίζει τη σημασία της πρόληψης λέγοντας ότι καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί πιο εύκολα εάν ανιχνευθεί νωρίς.

«Ο έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι επιλογές θεραπείας, σώζονται ζωές και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους».

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έως το 2025, το 90% των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβληθούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η Δρ. Καλακούτα ανέφερε ότι σαν πρώτο βήμα στο πλαίσιο αναβάθμισης των ανιχνευτικών προγραμμάτων, έχει επεκταθεί το ηλικιακό όριο για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνο του μαστού από τα 50-69 που ήταν στα 45-74 χρόνια.

Παράλληλα, έχουν αναβαθμιστεί οι υποδομές των μαστογραφικών κέντρων με την εξασφάλιση καινούριων μαστογράφων για όλα τα κέντρα.

«Ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε την ηλεκτρονική υποδομή των μαστογράφων αλλά και του μαστογραφικού προγράμματος στο σύνολο του, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε πιο εύκολα στοιχεία, να παρακολουθούμε τα ραντεβού και να υπενθυμίζουμε τις δικαιούχους», προσθέτει.

Η διαδικασία που ακολουθείται για τα μαστογραφικά προγράμματα, είναι βάσει της ηλικιακής ομάδας, αποστέλλεται πρόσκληση προς τις δικαιούχες οι οποίες στη συνέχεια επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τα μαστογραφία κέντρα για διευθέτηση ραντεβού.

«Τα ραντεβού κινούνται κανονικά και δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Από τον Ιούλιο , έχει ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα και από τον αυτό τον μήνα σε συνεχή βάση, θα έχουμε και κάποιες απογευματινές ώρες κάτι το οποίο θα διευκολύνει τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν τον έλεγχο».

Όπως ανέφερε η κ Καλακούτα, υπολογίζεται ότι εντός Σεπτέμβριου θα αρχίσει σταδιακά και η ηλεκτρονική αυτόματη καταχώριση των αποτελεσμάτων των ελέγχων αυτών στους ηλεκτρονικούς φακέλους των δικαιούχων του ΓεΣΥ.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Τον Οκτώβριο εκτιμάται από το Υπουργείο Υγείας ότι θα ξεκινήσει και το ανιχνευτικό πρόγραμμα που αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Θα πραγματοποιείται με εργαστηριακή εξέταση (FIT) και αφορά γυναίκες και άντρες από 50-74 χρόνων. Θα ενημερώνονται με μια σχετική επιστολή στην οποία θα τους επεξηγείται το όλο πρόγραμμα, θα παίρνουν το εργαλείο για λήψη δείγματος και θα αποστέλλουν το δείγμα σε σημεία τα οποία θα ανακοινώσουμε αργότερα», σημείωσε η Δρ. Καλακούτα.

Σημαντικό ρόλο σε όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα θα έχουν και οι προσωπικοί γιατροί. «Θα πρέπει να ενημερώσουν για τη σημασία των προγραμμάτων αλλά και να προχωρούν στην παραπομπή σε ειδικό γιατρό αν για παράδειγμα τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι χρειάζεται χ περεταίρω διερεύνηση και αξιολόγηση».

Η Δρ. Καλακούτα διευκρινίζει ότι και ο ανιχνευτικός έλεγχος με την εργαστηριακή μέθοδο FIT θα παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας και η περεταίρω  αξιολόγηση των θετικών ευρημάτων θα γίνεται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ άρα πάλι δεν θα υπάρχει οποιονδήποτε κόστος για τον δικαιούχο.

Ανά διετία ο έλεγχος

Ο έλεγχος θα γίνεται ανά διετία και η ενημέρωση του πληθυσμού γίνει σταδιακά. «Δεν υπολογίζουμε ότι θα έχουμε καθυστερήσεις διότι οι υποδομές μας είναι αρκετά δυνατές και μας δίνουν τη δυνατότητα προχωρήσουμε γρήγορα στην ενημέρωση ενός μεγάλου αριθμού δικαιούχων να προχωρήσει στην εξέταση», είπε.

«Πριν το τέλος της φετινής χρονιάς ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει και το ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του προστάτη. Επίσης έχουμε ξεκινήσει ήδη προεργασία για το ανιχνευτικό πρόγραμμα τραχήλου της μήτρας το οποίο θα ξεκινήσουμε μέσα στο 2024», τόνισε.

Σημειώνεται ότι όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα ελέγχου για ανίχνευση του καρκίνου αφορούν σε πρόγραμμα δημόσιας υγείας και προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα