ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Nέα πλατφόρμα για παρακολούθηση ιών του αναπνευστικού από ΠΟΥ Ευρώπης

26 Οκτωβρίου 2023, 11:54

images

Nέα πλατφόρμα για την παρακολούθηση και την κοινή χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για ιούς του αναπνευστικού ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), παράρτημα Ευρώπης.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι, με την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία να βρίσκονται σε ψυχρότερους μήνες, τα κρούσματα της COVID-19, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων από ιούς του αναπνευστικού έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι. Σημειώνει ότι ξεκίνησε πρόσφατα μια εποχική εκστρατεία για την προστασία των πληθυσμών και των συστημάτων υγείας από τις σωρευτικές επιπτώσεις αυτών των ιών. 

Οι αλλαγές στις δοκιμές, τον γονιδιωματικό χαρακτηρισμό και την αναφορά σε πολλές χώρες σημαίνουν ότι τα αναφερόμενα δεδομένα για κρούσματα COVID-19 πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, αναφέρει ο οργανισμός. Δείκτες από μια σειρά καθιερωμένων συστημάτων, όπως η επιτήρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, και νέα συστήματα όπως η παρακολούθηση των λυμάτων, παρέχουν καλύτερη κατανόηση της έντασης μετάδοσης, της σοβαρότητας της νόσου και της ιογενούς εξέλιξης αυτών των ιών.

Αντικατοπτρίζοντας ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, ο ΠΟΥ/Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κυκλοφόρησαν την εβδομαδιαία σύνοψη ευρωπαϊκής επιτήρησης αναπνευστικών ιών (ERVISS), σημειώνεται.

Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα εμφανίζει ενσωματωμένα στοιχεία επιτήρησης για τη γρίπη, την COVID-19 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Οι στόχοι του συστήματος ERVISS, αναφέρεται, είναι μεταξύ άλλων, να παρακολουθεί την ένταση, τη γεωγραφική εξάπλωση και τα χρονικά μοτίβα της γρίπης, της COVID-19 και άλλων λοιμώξεων από ιούς του αναπνευστικού για να ενημερώσει τα βέλτιστα μέτρα μετριασμού, αλλά και να παρατηρεί αλλαγές και χαρακτηριστικά των ιών που κυκλοφορούν και αναδυόμενων αναπνευστικών ιών, ιδιαίτερα ιολογικές αλλαγές στους ιούς της γρίπης, τον SARS-CoV-2 και άλλους αναπνευστικούς ιούς, για να υπάρξει ενημέρωση στην ανάπτυξη θεραπειών, φαρμάκων και εμβολίων.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, αντικαθιστά τρία υπάρχοντα τοπικά προϊόντα: το Flu News Europe, το Εβδομαδιαίο Δελτίο επιτήρησης COVID-19 του ΠΟΥ/Ευρώπης και την Κατάσταση COVID-19 στον πίνακα ελέγχου του ΠΟΥ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Σχετικά Άρθρα