ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα καινοτόμα φάρμακα εισάγονται στο ΓεΣΥ - Ποιες ασθένειες αφορούν

22 Μαρτίου 2024, 15:15

images

Στη διαδικασία εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης νέων θεραπειών.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζεται ότι θα ξεκινήσει η διανομή τεσσάρων νέων καινοτόμων ενέσιμων φαρμάκων για τη σχιζοφρένεια.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ, Παναγιώτης Πέτρου, ανέφερε ότι η ένταξη των συγκεκριμένων φαρμάκων, αποτελεί σημαντική εξέλιξη αφού θα συμβάλει στη συμμόρφωση του ασθενή με τη φαρμακευτική αγωγή.

Σημειώνεται ότι η θεραπεία αυτή απευθύνεται σε άτομα τα οποία έχουν χαμηλή συμμόρφωση στις θεραπείες, αλλά και σε άτομα που δεν μπορούν να ανεχτούν την θεραπεία από το στόμα (πχ λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών) με αποτέλεσμα να διακόπτουν μόνοι τους τη θεραπεία.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα θα τα προμηθεύονται απευθείας οι γιατροί και στη συνέχεια θα υποβάλουν αίτηση στον Οργανισμό για αποζημίωση.

«Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να τα προμηθεύεται από τα φαρμακεία και να πηγαίνει στον γιατρό για να του τα χορηγήσει» , σημείωσε ο Δρ. Πέτρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη παράκαμψη της διαδικασίας η οποία για κάποιους ασθενείς εμπεριέχει δυσκολίες, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς και συγκεκριμένα για τη διαχείριση της νόσου.

Ενέσιμα φάρμακα για οικογενή υπερχοληστερολαιμία

Παράλληλα, ενέσιμα φάρμακα για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία (FH) , έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται από τον Φεβρουάριο μέσω του συστήματος.

Η θεραπεία αυτή, απευθύνεται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, αλλά και σε άτομα με ομόζυγη υπερχοληστερολαιμία, στους οποίους οι κλασικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Πέτρου, το φάρμακο αυτό δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς. «Ο οργανισμός θα δίνει έγκριση μόνο στη βάση της επισύναψης των σωστών στοιχείων, σύμφωνα με τις κλινικές οδηγίες οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες», σημειώνει.

Φάρμακα για καρκίνο θυροειδούς και αντιπηκτικά

Επιπλέον, από το ΔΣ του ΟΑΥ εγκρίθηκε πρόσφατα και η χορήγηση φαρμάκου για τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του θυροειδή, το οποίο υπολογίζεται ότι θα το λαμβάνουν 250 ασθενείς τον χρόνο αλλά και δυο νέα αντιπηκτικά σκευάσματα που αφορούν στεφανιαίους ασθενείς .

«Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία είχαν πολύ υψηλό κόστος για τους ασθενείς που τα προμηθεύονταν. Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα εντός του Συστήματος και με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών», σημείωσε.

Τέλος, σύμφωνα με τον Δρ Πέτρου, αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός εξετάζει τον φαρμακευτικό τομέα της λευχαιμίας και σύντομα θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου χορήγησης  των φαρμάκων κατά της ασθένειας.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα