ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μύθοι και αλήθειες για τη long covid

18 September 2021, 10:00

images

Νέα έρευνα δίνει νέα δεδομένα για τις περιπτώσεις που η νόσηση από κορωνοϊό δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα στους ανθρώπους. Σε ποιες κατηγορίες εμφανίζονται συχνότερα τα επίμονα συμπτώματα.

Η long covid δείχνει να επηρεάζει ένα ποσοστό μεταξύ 3-11,7% των ανθρώπων που μολύνονται με κορωνοϊό, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής στατιστικής αρχής που χρησιμοποιεί διαφορετικές προσεγγίσεις για να προσδιορίσει την πραγματική εμφάνιση των μακροχρόνιων επιπτώσεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση, έως 17,7% των ατόμων που είχαν συμπτώματα covid αναφέρουν ότι τα συμπτώματα επιμένουν μετά από 12 εβδομάδες, όμως το ποσοστό των συμπτωματικών που εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα 12 κοινά συμπτώματα της long covid συνεχόμενα για 12 εβδομάδες ή περισσότερο διαμορφώνεται στο 6,7%.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η ίδια στατιστική αρχή είχε αναφέρει ότι το 13,7% των ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό συνεχίζουν να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα για 12 εβδομάδες ή περισσότερο.

Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι, όταν εξετάζονται άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό – ανεξαρτήτως του αν είχαν συμπτώματα ή όχι κατά την αρχική νόσηση – η long covid δεν δείχνει τόσο διαδεδομένη όσο θεωρούταν έως τώρα, αναφέρει το New Scientist. Μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί, μόλις το 5% ανέφερε ότι εμφάνιζε ένα ή περισσότερα από 12 κοινά συμπτώματα 12-16 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Το ποσοστό υποχωρεί ακόμη περισσότερο, στο 3%, όταν η ανάλυση επικεντρώνεται σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα συνεχόμενα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, το 11,7% των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί περιγράφουν ότι έχουν συμπτώματα long covid μετά από 12 εβδομάδες ενώ το 7,5% αναφέρει ότι η long covid περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η μελέτη της βρετανικής στατιστικής αρχής δείχνει ότι η long covid είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των ανθρώπων που εμφάνισαν συμπτώματα στην αρχική τους νόσηση. Όταν απομακρύνθηκαν οι ασυμπτωματικοί από την εξίσωση, τα ποσοστά της long covid ενισχύθηκαν, με το 6,7% να δηλώνει ότι έχει ένα ή περισσότερα από τα 12 κοινά συμπτώματα συνεχόμενα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Η ανάλυση επιβεβαίωσε επίσης ότι η long covid είναι πιο συχνή μεταξύ γυναικών, ενηλίκων μεταξύ 50 και 69 ετών και μεταξύ ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης, πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα long covid είναι όσοι εμφάνισαν υψηλό ιικό φορτίο κατά την αρχική τους μόλυνση από τον ιό.

Πηγή: Euro2day

Σχετικά Άρθρα