ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπουμ λοιμώξεων στο Μακάρειο, στο 80% η πληρότητα

18 Ιουλίου 2023, 13:16

images

Υψηλή για την εποχή είναι η πληρότητα στο Μακάρειο Νοσοκομείο φθάνοντας στο 80%, σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία, καθώς παρουσιάζονται διάφορες λοιμώξεις στα παιδιά.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch ο Δρ Ηλία, τη δεδομένη στιγμή η πληρότητα στο Μακάρειο Νοσοκομείο είναι υψηλή για την εποχή, γιατί υπήρξαν και αυξημένες πληρότητες και τον χειμώνα, λόγω της επιθετικότητας των παθογόνων μικροοργανισμών και της εκδήλωσης πιο σοβαρής κλινικής εικόνας στα παιδιά λόγω της αδρανοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος τους από την μακροχρόνια απομόνωσή τους εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, εκτός από την οξεία γαστρεντερίτιδα, αυτή την περίοδο τα παιδιά προσβάλλονται με εμπύρετα νοσήματα του αναπνευστικού, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε διάφορους ιούς όπως είναι οι αδενοϊοί ή εντεροϊοί.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν πνευμονία, όχι με την επιθετικότητα που είχαμε τον χειμώνα γιατί οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι λοιμώξεις που εμφανίζονται κυρίως τον χειμώνα αλλά εξακολουθούν να νοσηλεύονται σποραδικά, παιδιά με πνευμονίες αυτή την περίοδο στους παιδιατρικούς θαλάμους, παιδιά με διάφορες ιογενείς λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να κάνουν επιπλοκές στα παιδιά, είτε σπασμούς είτε άλλες σπανιότερες επιπλοκές».

Αναφορικά με τη γρίπη Α’ και Β’, ο Δρ Ηλία σχολίασε ότι είναι πολύ μεμονωμένα τα περιστατικά τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν αυτή την περίοδο, προσθέτοντας ότι παρατηρείται και μείωση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων.

Δύο βρέφη νοσηλεύονται με Covid-19

Ο Δρ Ηλία δήλωσε επίσης ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται και δύο βρέφη τα οποία παρουσιάζουν covid-19 τη δεδομένη στιγμή, εξηγώντας ότι ο covid είναι μία νόσος η οποία ταλαιπωρεί και τον παιδικό πληθυσμό, όχι όμως με την ίδια συχνότητα και σοβαρότητα που πρόσβαλε τα παιδιά στο παρελθόν.

Διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο παιδί στο Μακάρειο Νοσοκομείο με κάποια σοβαρή νόσο που να κινδυνεύει η ζωή του.

«Με τον covid, αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι έχουν εξαφανιστεί τα περιστατικά τους τελευταίους μήνες σε σχέση με άλλα περιστατικά στο παρελθόν που ήταν αυξημένα. Άρα και ο covid φαίνεται να υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό και να μην προκαλεί σοβαρή νόσο στον παιδικό πληθυσμό», συμπλήρωσε.

Παραλίγο πνιγμός σε δύο παιδιά – σε επιφυλακή οι γονείς 

Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, δύο παιδιά που κινδύνεψαν να πνιγούν νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, συνεπώς συμβουλεύει τους γονείς να προσέχουν να μην αφήνουν τα παιδιά αφύλακτα στο νερό, είτε στην πισίνα είτε στη θάλασσα.

«Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση και επιτήρηση των παιδιών, είτε είναι στη θάλασσα, και ειδικά στην πισίνα που χαλαρώνουν οι γονείς, δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά ούτε δευτερόλεπτο από τα μάτια τους», επισημαίνει.

Χρειάζεται προσοχή και στις μετακινήσεις των παιδιών για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων που επίσης είναι συχνά αυτή την περίοδο, κατέληξε.  

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα