ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας

11 Νοεμβρίου 2022, 11:40

images

Το υπουργείο υγείας αναγνώρισε από νωρίς τις παθογένειες του παλιού και δυσλειτουργικού συστήματος υγείας, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μιλώντας μέσω βίντεο στο συνέδριο «A new era for health care in Cyprus: Embrace, Evaluate, Evolve».

Το συνέδριο, διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), με επίκεντρο τη φαρμακευτική στρατηγική στο ΓεΣΥ, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως ανέφερε στην σύντομη ομιλία του ο υπουργός, το προηγούμενο σύστημα ήταν οικονομικά και κοινωνικά μη βιώσιμο, οδηγώντας στις μεταρρυθμίσεις και την ίδρυση του ΓεΣΥ, το οποίο μετρά τρία χρόνια ζωής.

Τόνισε ότι η εποικοδομητική κριτική, από τους ασθενείς, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τους επαγγελματίες υγείας και άλλους φορείς, είναι ευπρόσδεκτη καθώς επιδιώκεται ο συγκερασμός και συναίνεση όλων για τη δημιουργία ενός καθολικού, βιώσιμου και δίκαιου συστήματος παροχής υγείας.

Οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετούνται, είπε, αξιολογούνται συνεχώς λόγω χρονοδιαγραμμάτων αλλά και αναγκών, όπως η πανδημία του Covid-19.

Το ΓεΣΥ αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για όλους τους πολίτες, διαμήνυσε, ξεκαθαρίζοντας πως καθημερινά εντοπίζονται περιθώρια βελτίωσης.

Ακόμη, πρόσθεσε πως η δημιουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η μελλοντική σύσταση της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, αποτελούν απόδειξη της αποφασιστικότητας για εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Υγεία για ανθεκτικές και δίκαιες οικονομίες

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρθηκε σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή ένωση υγείας που θα ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει από κοινού απειλές, αλλά και να επιτρέπει την υλοποίηση εμβληματικών πρωτοβουλιών στην υγεία.

Η επίτροπος ανέφερε πως την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκαν περίπου 9,400 θάνατοι λόγω της πανδημίας, 90% λιγότεροι από το Φεβρουάριο όταν οι θάνατοι άγγιξαν τους 75 χιλ.

Για αυτό, τόνισε, η ΕΕ προσβλέπει σε ενίσχυση των ικανοτήτων της στην υγεία, διανέμοντας εμβόλια στην ΕΕ και σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

Αναφέρθηκε ακόμη, στη φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, τα οποία να είναι οικονομικά προσβάσιμα.

Η φαρμακευτική στρατηγική περιλαμβάνει άνω των 50 δράσεων, ενώ στοχεύει στη διασφάλιση του θεμελιώδους στόχου και στην εδραίωση της ΕΕ ως τόπος καινοτομίας με μια ζωντανή και ανταγωνιστική βιομηχανία.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται, πρόσθεσε, ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων και η δημιουργία ενός ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο να επιτρέπει την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων στην ΕΕ.

Η στρατηγική είπε, απευθύνεται σε ασθενείς αλλά και στη βιομηχανία, με την επίτροπο να διαμηνύει ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα, στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Έφερε ακόμη ως παράδειγμα τις σπάνιες ασθένειες, για τις οποίες το 95% των ασθενών δεν έχει διαθέσιμες θεραπείες.

Το ΓεΣΥ η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση

Ο τομέας της υγείας στην Κύπρο και την ΕΕ βρίσκονται σε μια σημαντική καμπή, ανέφερε στην δική του ομιλία ο πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ, Κυριάκος Μικέλλης, εξηγώντας ότι το συνέδριο βάζει στο επίκεντρο ασθενείς και τα δικαιώματα τους, καθώς και ιδρύματα και οργανισμούς.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε, είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση από την ίδρυση της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως 3 χρόνια μετά, έχουμε σαφή εικόνα των καλών και κακών πραγμάτων στο σύστημα.

Πρόσθεσε, ότι παρά τη βελτίωση του συστήματος στην προσφορά και διαχείριση των φαρμακευτικών προϊόντων, υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, όπως η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών.

Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι για προχωρήσουμε στην εξέλιξη και βελτίωση πρέπει να αφήσουμε πίσω τις κυπριακές πρακτικές και να εξετάσουμε καλές πρακτικές από την ΕΕ. Εξάλλου, σημείωσε, ακόμη και η επιτροπή προσπαθεί να αναθεωρήσει την φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ, για το μέλλον της υγείας και της πρόσβασης σε φάρμακα.

Η αναθεώρηση ωστόσο, θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας, είπε, για όλους, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα