ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μολυσμένη κομπόστα στο πιάτο των καταναλωτών

04 Ιουλίου 2023, 11:54

images

Απάτη και διασπάθιση χρήματος από εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, που διέθεταν στην αγορά μολυσμένη φυτική κομπόστα (λίπασμα), με επιπτώσεις που φτάνουν μέχρι το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα, διερευνά το τμήμα Περιβάλλοντος.

Η παρανομία, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, συνίσταται στο ότι οι διαχειριστές απόβλητων διοχετεύουν σε γεωργούς μολυσμένη φυτική κομπόστα η οποία, αντί των ενδεδειγμένων υλικών παραγωγής, προέρχεται από ξυλεία που χρησιμοποιούν ξυλουργοί, από εργοστάσια, ή από κατεδάφιση κατοικιών η οποία περιέχει τοξικές ουσίες όπως μπογιές, γόμες και διάφορα φάρμακα.

Ο ανώτερος λειτουργός της Περιβαλλοντικής Αρχής Λάκης Μεσημέρης, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί και δήλωσε ότι το θέμα διερευνάται μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες.

Αρχή από τη Λάρνακα, έρευνες και αλλού

Το πρόβλημα εντοπίστηκε κατά κύριο λόγο σε κατασκευαστές κομπόστας, στην επαρχία Λάρνακας.

Ο κ. Μεσημέρης, ανέφερε ότι η υπηρεσία άρχισε ήδη δειγματοληπτικό έλεγχο και στις άλλες επαρχίες, ώστε να διαπιστωθεί εάν η παρανομία επεκτάθηκε και σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για απόβλητα για τα οποία οι εταιρείες πληρώνονται αδρά για να τα μεταφέρουν στα σημεία διαλογής, αλλά αντί αυτού, τα διοχέτευαν σε γεωργούς.

Διευκρίνισε ότι «η φυτική κομπόστα λειτουργεί ως λίπασμα, λόγω των πλούσιων φυτικών οργανισμών που περιέχει».

«Το πρόβλημα είναι άκρως σοβαρό, αφού πέραν της οικονομικής του διάστασης, συνεπάγεται τη διοχέτευση επικίνδυνων αποβλήτων σε γεωργούς», είπε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επικίνδυνες ουσίες να φτάνουν μέσω των καλλιεργειών, στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι πολίτες.

«Θα γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος και οι παρανομούντες θα υποστούν τις κυρώσεις της σχετική νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Μεσημέρης.

Υποχρεώσεις διαχειριστών

Ο ανώτερος λειτουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μάριος Αδαμίδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «οι διαχειριστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα καθορισμένα από το νόμο υλικά παραγωγής για την παραγωγή της φυτικής κομπόστας, όπως δέντρα και κλαδιά αποκλειστικά βιολογικής προέλευσης, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά υλικά».

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επεσήμανε, «τα ξένα υλικά τα οποία είναι μολυσμένα, καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα».

Τόνισε ότι ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι γεωργοί, καθώς «θα πρέπει να ελέγχουν τι προμηθεύονται, εκτός και αν εμπλέκονται στην παρανομία, κάτι το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση», όπως είπε.

Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι «οι γεωργοί εισπράττουν χορηγία από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) για να χρησιμοποιούν λίπασμα από φυτική οργανική κομπόστα».

Το ύψος της χορηγίας είναι ανάλογο της καλλιέργειας. Για καλλιέργεια σιτηρών, η χορηγία ανέρχεται στα €170 ανά δεκάριο και ο γεωργός οφείλει να τοποθετήσει έξι κυβικά μέτρα κομπόστα στο χωράφι.

Για δενδρώδη χωράφια η χορηγία ανέρχεται στα €130 ανά δεκάριο, με υποχρέωση του γεωργού να χρησιμοποιήσει τρία κυβικά μέτρα φυτικής κομπόστας.

Της Ηρώς Ευθυμίου



 

Σχετικά Άρθρα