ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μνημόνιο συναντίληψης με Κούβα για τη δημόσια υγεία

09 Φεβρουαρίου 2023, 14:09

images

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας της Κούβας πραγματοποιήθηκε σήμερα με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της δημόσιας υγείας και της ιατρικής επιστήμης με στοχευμένες δράσεις προς όφελος των πολίτων.

Συγκεκριμένα, τo Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας,  Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο,  Angel Gustavo Suarez Cordero. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το εν λόγω Μνημόνιο στοχεύει στην ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας και της ιατρικής επιστήμης, με ειδική αναφορά στον φαρμακευτικό τομέα και στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και καλών πρακτικών.

Επίσης, οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας θα αξιολογήσουν τις ευκαιρίες μέσω της κοινής συμμετοχής τους σε διεθνή προγράμματα προκειμένου να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι «το μνημόνιο αυτό υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κούβας, προωθώντας την από κοινού βοήθεια για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στις δύο χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στον φαρμακευτικό τομέα».

«Στοχεύουμε στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας μας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσης, και εμπειρογνωμοσύνης. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα, και είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει δυνατότητα για σπουδαία αμοιβαία πλεονεκτήματα», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, ο Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο, δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις μας έχουν μακράν ιστορία παραγωγικής συνεργασίας όσον αφορά στην ανταλλαγή γνώσεων σε διάφορους τομείς».

Σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να μεγιστοποιούμε τα πλεονεκτήματα μας για να αλληλοσυμπληρώνουμε τη στρατηγική μας. Είμαι σίγουρος πως από την δουλειά των δύο Υπουργείων μας θα επωφεληθούν και οι δυο χώρες».

Συμφωνίες Υπουργού Υγείας με άλλες χώρες κατά τη θητεία του

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Χατζηπαντέλα, παρουσίασε τις χώρες με τις οποίες το Υπουργείο Υγείας Κύπρου έχει υπογράψει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ως υπουργός υγείας.

Όπως ανέφερε, στις 9/12/2021 υπογράφηκε συμφωνία με την Ισπανία, στις 15/4/2022 υπογράφηκαν δύο συμφωνίες με την Ελλάδα, μία με το υπουργείο υγείας Ελλάδος και μία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Επίσης, στις 24/9/2022 υπογράφηκε συμφωνία με το Ισραήλ για ανανέωση σχεδίου συνεργασίας και προστέθηκε το σημαντικό θέμα ανταλλαγής ασθενών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μεταξύ των δύο χωρών.

Ακόμη, στις 13/10/2022 υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης με την Ιταλία, στις 11/11/2022 υπογράφηκε συνεργασία με την Ελληνική Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών Kids Save Lives, και στις 27/1/2023 υπογράφηκε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ίδρυση Γραφείου Χώρας στην Κύπρο.

Στις 7/2/23 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας, για ανανέωση σχεδίου συνεργασίας και σήμερα στις 9/2/23 υπογράφηκε το μνημόνιο συναντίληψης με τη Δημοκρατία της Κούβας.

Στις 22/2/23 πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης με τη Λιθουανία και εντός των επόμενων ημερών μνημόνιο συναντίληψης με τη Φινλανδία, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται η υπογραφή του.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα