ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μνημόνιο Συναντίληψης για αντιμετώπιση βίας στα γήπεδα

02 Ιουνίου 2023, 17:42

images

Με στόχο την ανάληψη κοινής και συνεργατικής δράσης για αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους και κατ’ επέκταση τη δημιουργία ενός φιλόξενου, ασφαλούς και ευχάριστου περιβάλλοντος τόσο εντός όσο και εκτός των σταδίων για θεατές, υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης το Μνημόνιο Συναντίληψης για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης το οποίο περιλαμβάνει το Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, που εκπόνησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, υπέγραψαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων, Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ΚΟΑ, η ΚΟΠ, η ΚΟΚ, Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ΠΑΣΠ και οι Αρχών Σταδίων, μεταξύ των οποίων ο Αρχηγός Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, ο Πρόεδρος της ΚΟΚ Ανδρέας Μουζουρίδης, ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων Γιώργος Καράς και η ΓΔ του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδους.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα γιατί υπογράφουμε ένα Μνημόνιο Συναντίληψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τους οποίους είχαμε συζητήσεις για τα θέματα της βίας στα γήπεδα τους τελευταίους μήνες» δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εμπλοκή και συνέργεια όλων θα είναι ένας ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας για να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα τα επόμενα χρόνια, διότι, όπως εξήγησε, «μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο και την ανάληψη ευθυνών από το κάθε μέρος όπως του αναλογεί θα λειτουργήσει ως ένα προληπτικό μέτρο».

Το Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες που αφορούν την πρόληψη, εκπαίδευση και διαφώτιση, την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας και τα βελτιωτικά έργα στα Στάδια, τις νομοθετικές τροποποιήσεις και κατασταλτικά μέτρα και την εποπτεία, αξιολόγηση κινδύνων και ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών.

Ο πρώτος πυλώνας που αφορά την πρόληψη προνοεί την υλοποίηση δράσεων μεταξύ των οποίων εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού στις βασικές αρχές του αθλητισμού, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών και συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση όλου του προσωπικού από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που εμπλέκεται στη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων

Ο δεύτερος πυλώνας που αφορά την αναβάθμιση φυσικών και παθητικών μέτρων ασφαλείας και διενέργεια βελτιωτικών έργων στα στάδια προνοεί δράσεις που έχουν να κάνουν με έλεγχο και επιθεώρηση όλων των σταδίων και γηπέδων, ανοικτών και κλειστών, ολοκλήρωση όλων των βελτιωτικών έργων των γηπέδων και σταδίων στη βάση των εισηγήσεων της Αστυνομίας, εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης υψηλής ευκρίνειας, εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης αξιολόγηση κινδύνου και προετοιμασία κατάλληλων προληπτικών μέτρων για ελαχιστοποίηση της διαταραχής τοπικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων και συγκρότηση μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην ΜΜΑΔ με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων και εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.

Ο τρίτος πυλώνας που αφορά νομοθετικό εκσυγχρονισμό και κατασταλτικά μέτρα προνοεί δράσεις που έχουν να κάνουν με τη σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων τροποποίηση του περί της Πρόληψης και Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου του 2008 (48(Ι)/2008) και κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για ολοκληρωμένη ασφάλεια, προστασία και προσέγγιση υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσχωρήσει στις 04/05/2017.

Ο τέταρτος τέλος πυλώνας που αφορά εποπτεία, αξιολόγηση κινδύνων και ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών προνοεί δράσεις που έχουν να κάνουν με σύσταση Επιστημονικού Συμβουλίου από ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών υπό την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενθάρρυνση όλων των εμπλεκομένων φορέων και οργανισμών να αναπτύξουν και να επιδιώξουν πολιτική πρόληψης και ενθάρρυνση όλων των αθλητών, προπονητών και εκπροσώπων των συμμετεχόντων ομάδων, να ενεργούν σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Αθλητισμού.

Προς υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης θα συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης και Συντονισμού (ΥΔΔΤ), θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ανά πυλώνα δράσης και ετοιμασία αναλυτικών πλάνων υλοποίησης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ενώ προγραμματίζεται και διεύρυνση των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση (2η φάση) με την εμπλοκή και άλλων φορέων οι οποίοι θα κληθούν να προσυπογράψουν το Μνημόνιο και να υιοθετήσουν το Σχέδιο Δράσης αλλά και έναρξη διαλόγου με συνδέσμους οργανωμένων φιλάθλων.

Σημειώνεται ότι στο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνονται οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων.

Στις δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού «που αμέσως έδειξε την προθυμία για συνεργασία σε αυτό τον τομέα».

Όπως υπέδειξε, η παραβατικότητα στα γήπεδα δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από την κοινωνία στην οποία ζούμε, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και δυστυχώς τον τελευταίο καιρό το βλέπουμε να είναι πάρα πολύ έντονο και μέσα στα σχολεία.

Ευχαρίστησε επίσης την Αστυνομία, την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, τον ΚΟΑ, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την ΚΟΠ, την ΚΟΚ, την ΚΟΠΕ, τον ΠΑΣΠ και τους ιδιοκτήτες των σταδίων ΓΣΠ, «Άλφα Μέγα», «ΑΕΚ Αρένα» και «Αντώνης Παπαδόπουλος» που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, στέλνοντας μας τα σχόλια τους.

Η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι εμπλεκόμενοι φορείς θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν συγκεκριμένα έργα που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση του Μνημονίου. «Έχει καταρτιστεί μια ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των δράσεων του Σχεδίου που περιλαμβάνει το Μνημόνιο» σημείωσε.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι μέσα στους επόμενους μήνες «δεν θα συζητούμε για τη βία στον Αθλητισμό» αλλά «μόνο για τον Αθλητισμό».

Εξήγησε ότι οι βασικές δράσεις που προνοεί το Μνημόνιο στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες, ο πρώτος αφορά την πρόληψη και ο δεύτερος την καταστολή η οποία περιλαμβάνει και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Έχουμε εμπλέξει το Υπουργείο Παιδείας, τον Οργανισμό Νεολαίας αλλά και τις αθλητικές ομοσπονδίες και τον ΠΑΣΠ καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται επιμόρφωση πριν προκύψουν τα επεισόδια» ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το κέντρο βάρους μέσα στους επόμενους μήνες δεν θα χρειαστεί να πέσει στην καταστολή αλλά θα αφορά την πρόληψη.

Απαντώντας για το αν θα πρέπει να αναμένονται νέα συγκεκριμένα μέτρα με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβρη, η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου, υπενθύμισε ότι νέα μέτρα είχαν ανακοινωθεί μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

«Είχαν συμφωνηθεί από όλους τους φορείς, υπήρχε μια ομοφωνία, προχωρήσαμε με τις δράσεις που μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, κυρίως με την ενεργότερη συμμετοχή της Αστυνομίας στον έλεγχο που διεξάγεται στα γήπεδα» είπε και πρόσθεσε πως «σίγουρα τους επόμενους μήνες λόγω και της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται στη Βουλή αλλά και όλων των άλλων δράσεων που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πολλά νέα πράγματα να επιδείξουμε στην επόμενη σεζόν».

Σε ερώτηση για το αν πρόκειται να αυξηθούν τα εργαλεία που θα έχει στη διάθεση της η Αστυνομία και για το αν γίνονται σκέψεις για κλείσιμο των συνδέσμων των οργανωμένων φιλάθλων η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το ζήτημα δεν είναι να κλείσουν οι σύνδεσμοι των οργανωμένων φιλάθλων και επανέλαβε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη αρχίσει ένα διάλογο με τους; οργανωμένους φιλάθλους.

Στο πλαίσιο αυτό η Υπουργός απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση προς τους οργανωμένους φιλάθλους «για να συζητήσουμε και να ακούσουμε και τη δική τους πλευρά», αναφέροντας πως εντός των ερχόμενων εβδομάδων η πρόσκληση αυτή θα σταλεί και επίσημα σε όλους τους συνδέσμους για να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο μαζί με το Υπουργείο και την Αστυνομία.

Για το θέμα των εργαλείων στα χέρια της Αστυνομίας είπε ότι ήδη έχουν γίνει πολλά, κάτι που φαίνεται και από την ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας στα γήπεδα, για να προσθέσει ωστόσο πως η δημιουργία μιας μόνιμης αντιοχλαγωγικής ομάδας είναι απαραίτητη και βρίσκεται στα σχέδια Υπουργείου και Αστυνομίας. «Η ηγεσία της Αστυνομίας έχει κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε πριν τη νέα αθλητική σεζόν» σημείωσε.Σχετικά Άρθρα