ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικρός ο κίνδυνος μόλυνσης Ευρωπαίων πολιτών από ιό Langya

13 Αυγούστου 2022, 15:41

images

Είναι μικρός ο κίνδυνος μόλυνσης των Ευρωπαίων πολιτών από τον ιό Langya, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ECDC, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, παρακολουθεί την εμφάνιση λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των ιών του γένους Henipavirus.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι, σύμφωνα με μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων, η ανίχνευση ενός προηγουμένως άγνωστου, φυλογενετικά διακριτού ιού henipa, με το όνομα Langya henipavirus (LayV), αναφέρθηκε στην Κίνα. Με βάση τις περιορισμένες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος, ο κίνδυνος για τους πολίτες της ΕΕ που επισκέπτονται ή διαμένουν στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν της Κίνας, όπου αναφέρθηκε ο ιός, θεωρείται πολύ χαμηλός. Ομοίως, ο κίνδυνος μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλός, επισημαίνεται.

Προστίθεται ότι ο ιός εντοπίστηκε μέσω της επιτήρησης εμπύρετων ατόμων με ιστορικό πρόσφατης έκθεσης σε ζώα στην ανατολική Κίνα. Μεταξύ Απριλίου 2018 και Αυγούστου 2021, 35 ασθενείς με οξεία λοίμωξη LayV εντοπίστηκαν στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν της Κίνας. Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν πυρετός, κόπωση, βήχας, ανορεξία, μυαλγία, ναυτία, πονοκέφαλος και έμετος.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με το επάγγελμά τους ήταν αγρότες (85%), αναφέρει η ανακοίνωση του ECDC.

Σύμφωνα με το ECDC δεν υπάρχει ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του ιού.

Τονίζεται ότι δεν αναφέρθηκαν θάνατοι μεταξύ των περιπτώσεων από τους ερευνητές, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει σχετικά χαμηλή σοβαρότητα της νόσου. Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν δεν είναι συγκεκριμένα, επομένως το ECDC δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση ανθρώπινων κρουσμάτων πριν από το 2018 και μια ευρύτερη γεωγραφική κατανομή του ιού.

Σχετικά Άρθρα